Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overleg over verdrag met Thailand

14 nov 03

Nederland en Thailand zijn vandaag besprekingen begonnen over de uitlevering van gevangenen. Volgens een woordvoerder van Justitie zitten de gesprekken nog in de verkennende fase. Europarlementariër Maaten zegt echter dat Thailand snel een verdrag wil sluiten.

De VVD'er is in Bangkok om zich in te zetten voor de situatie van de Nederlandse gevangenen. Maaten heeft elf van de vijftien Nederlanders bezocht, onder wie Kuijt. Een uitleveringsverdrag is voor de gevangenen erg belangrijk. "Kuijt drong er bij mij op aan dat het verdrag er snel moest komen", aldus Maaten vandaag in het Parool.

Kuijt draagt nog steeds zware kettingen. De bevestiging aan zijn benen is veranderd, waardoor de kettingen niet meer in zijn huid snijden en hij weer kettingen kan dragen. De Nederlandse ambassade zet zich in voor de verwijdering van de kettingen.

Bangkok denkt dat de verdragen die er al zijn tussen Thailand en Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken kunnen dienen als basis voor het Nederlandse verdrag. De Thaise minister van Justitie heeft tegen Maaten gezegd zo snel mogelijk van de gevangenen af te willen.

De Thaise ambassadeur in Nederland had zich al eerder positief uitgelaten over een dergelijk verdrag. D66 diende onlangs een motie in om snel tot een uitleveringsverdrag te komen. Deze motie wordt volgende week in de Tweede Kamer behandeld. Minister Donner van Justitie is terughoudend. Hij ziet te veel obstakels.

In totaal zitten er vijftien Nederlanders gevangen in Thailand. Elf van hen zitten vast voor drugshandel, de overige vier voor fraude en valsheid in geschrifte.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief