Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe arrestaties in onderzoek aanslagen Istanbul

17 nov 03

In het onderzoek naar de daders van de aanslagen op twee synagogen zaterdag in Istanbul zijn maandag nieuwe arrestaties verricht. Dat hebben Turkse media gemeld op gezag van gouverneur Muammer Güler van Istanbul.

Güler liet zich niet uit over het aantal mensen dat is opgepakt. De gouverneur zei dat de mensen die belast zijn met het onderzoek "belangrijk materiaal'' in handen hebben.

Het persbureau Anatolia berichtte dat de politie zegt te vermoeden dat twee van de lichamen die na de explosie gevonden zijn vermoedelijk militante moslims zijn die bij de zelfmoordaanslag zijn omgekomen.

Ook de namen van de daders zouden bekend zijn, onder wie een man die al eerder was gearresteerd. Hij zou lid zijn geweest van de organisatie die zaterdag ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag had opgeëist. De politie wilde dit maandag niet bevestigen en wil eerst de resultaten van een DNA-test afwachten.

Verder maakten de Turkse autoriteiten bekend dat een van de zelfmoordenaars achter de aanslagen op een camera is vastgelegd. Minister van Binnenlandse Zaken Abdulkadir Aksu liet weten dat inlichtingendiensten en politie de identiteit van de man proberen te achterhalen. Hij zei dat nog niet duidelijk is of de aanslagen door buitenlanders of Turken zijn gepleegd.

Vier verdachten die eerder waren opgepakt, zijn zondag weer vrijgelaten. De politie vond geen bewijzen dat de vier betrokken zijn geweest bij de terreuracties.

Het dodental door de aanslagen op de synagogen in Istanbul is van 23 tot 24 gestegen. Gezondheidsfunctionarissen lieten maandag weten dat in de puinhopen bij een van synagogen nog een lijk is gevonden.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief