Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Man bij huis Balkenende leek verward

18 nov 03

De man die vastzit in verband met een mogelijke aanslag op premier Balkenende, maakte een verwarde indruk. Van terroristische motieven is niets gebleken, meldt het openbaar ministerie in Rotterdam. Het gaat om een man van 33. Zijn woonplaats wil het OM niet zeggen.

Op 27 oktober arresteerde de politie een man in de straat waar premier Balkenende woont. De man was er met een taxi naartoe gereden en had op straat een vrouw naar het adres van de premier gevraagd. Zij nam daarop contact op met de politie, die de man aanhield. Bij zijn arrestatie bleek hij een twintig centimeter lang mes bij zich te hebben. In zijn woning trof de politie later een pistool aan.

De verdachte zit tot 7 december in voorlopige hechtenis. Hij wordt nader psychiatrisch onderzocht. Volgens advocaat Grijseels wordt zijn cliënt verdacht van voorbereidende handelingen voor moord. Hij zei voor het Radio 1 Journaal dat zijn cliënt geen politieke motieven heeft. "Hij dacht dat hij een afspraak had."

Na de aanslagen van 11 september 2001 kregen de premier en bewindspersonen op Buitenlandse Zaken enige tijd extra persoonsbeveiliging. Daarvoor gingen ministers en de minister-president over het algemeen zonder beveiliging over straat.

Na de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002, werd de beveiliging van leden van het kabinet uitgebreid. Toen kregen ook politici als de PvdA-leider Melkert en GroenLinks-leider Rosenmöller privé-beveiliging. Ook is sinds kort in de Tweede Kamer de bewaking aangescherpt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief