Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw bloedige aanslagen in Istanbul

20 nov 03

Vijf dagen na de aanslagen op twee synagogen is de Turkse hoofdstad Istanbul opnieuw opgeschrikt door bomexplosies. Er gingen bommen af bij het Britse consulaat en de Britse bank HSBC. Daarbij vielen ten minste 25 doden, onder wie de Britse consul, en 390 gewonden.

Omdat de daders het hadden gemunt op Britse instellingen is er mogelijk een verband tussen de aanslagen en het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Groot-Brittannië.

Een anonieme beller meldde het Turkse persbureau Anatolia dat al-Qaeda en de daaraan gelieerde verboden Turkse islamitische groepering IBDA-C verantwoordelijk zijn.

Deze twee bewegingen claimden ook de aanslagen van zaterdag op twee synagogen in Istanbul. Daarbij vielen 25 doden en meer dan driehonderd gewonden.

De Britse minister Straw van Buitenlandse Zaken noemt de meest recente aanslagen in elk geval kenmerkend voor de terreurbeweging van Osama Bin Laden. De Turkse politie zegt niet te geloven dat IBDA-C professioneel genoeg is om om terreurdaden van deze omvang uit te voeren.

Bestelbusjes

Volgens minister Aksu van Binnenlandse Zaken zijn de aanslagen gepleegd met bestelbusjes die volgeladen waren met explosieven. "Het waren mogelijk zelfmoordaanslagen" en ze leken erg op de aanslagen op de synagogen, zei hij.

Onder de doden bevindt zich de Britse consul Roger Short. Waarschijnlijk zijn ook enkele stafleden van de bank omgekomen. Een aantal medewerkers van het consulaat wordt nog vermist. Volgens minister Straw zijn behalve Britten en Turken ook mensen met een andere nationaliteit gedood.

De gebouwen van de HSBC (de één-na-grootste bank ter wereld) en het Britse consulaat zijn ernstig beschadigd. Door het puin in de straten liepen met bloed besmeurde mensen.

Bush en Blair
De Britse premier Blair en de Amerikaanse president Bush stelden in een gezamenlijke persconferentie dat de aanslagen aantonen dat de strijd tegen terrorisme, waar ook ter wereld, onverminderd moet worden voortgezet. De Turkse minister Gül van Buitenlandse Zaken herhaalde dat zijn land niet zal buigen voor terreur.

De Europese beurzen reageerden direct op de aanslagen. De belangrijkste graadmeters stonden eerst nog op winst, maar doken direct in het rood. Met name de toeristensector moest flink inleveren.

In Amsterdam was KLM aan het begin van de middag de grootste daler onder de middelgrote fondsen. De handel op de beurs in Istanbul is stilgelegd, omdat de handelaren in paniek raakten.

Als de aanslagen inderdaad door al-Qaeda zijn gepleegd, zou er sprake kunnen zijn van een nieuw offensief van de terreurbeweging. Behalve de aanslagen in Instanbul zijn de afgelopen twee weken nog twee aanslagen toegeschreven aan al-Qaeda.

Het gaat om de aanslag op een wooncomplex in de Soedische hoofdstad Riyad op 8 november, die zeventien mensen het leven kostte. Ook de aanslag in de Iraakse stad Nasriye op 12 november, waarbij onder anderen negentien Italianen omkwamen, zou door al-Qaeda zijn gepleegd.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief