Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet stelt besluit over Irak uit

21 nov 03

Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over de verlenging van de aanwezigheid van de 1100 Nederlandse militairen in Irak met nog eens zes maanden. Premier Balkenende zei dat het kabinet eerst meer informatie wil hebben over de veiligheidssituatie in de zuidelijke provincie al-Muthanna, waar de Nederlanders zijn gelegerd.

Wel is er een "positieve grondhouding", aldus de premier na het wekelijke kabinetsberaad. Hij verwacht dat het kabinet een besluit neemt na een briefing over de veiligheidssituatie door het ministerie van Defensie. Of er bij die briefing geheime Nederlandse, Britse of Amerikaanse informatie wordt gebruikt, is onduidelijk.

Minister Kamp van Defensie verzekerde eerder al dat hij voldoende gegevens had om een afgewogen beslissing te nemen. Hij wil dat de troepen in Irak blijven, maar wenst wel meer duidelijkheid over de duur van het verblijf van de Nederlandse militairen in Irak. Sommige ministers zijn nog niet overtuigd van het voorstel van Kamp.

Het uitstel heeft volgens Balkenende niets te maken met de recente golf van aanslagen in Istanbul en in het zuiden van Irak. "De aanslagen zijn een grote zorg, maar dat betekent niet dat we onze verantwoordelijkheid niet moeten nemen. Het zou slecht zijn als de internationale gemeenschap zich afwendt van Irak."

Het kabinet wil juist zeer zorgvuldig te werk gaan, benadrukte hij. "Het gaat om een belangrijke beslissing die draagvlak nodig heeft in de samenleving en in de politiek."

Half januari moet het bataljon mariniers worden afgelost door eenheden van de landmacht. De meerderheid in de Tweede Kamer verzet zich niet tegen het verlengen van de missie, maar wil wel een nieuw onderzoek naar de veiligheid voor de troepen.

Ook wil de Kamer antwoord op de vraag wat de gevolgen zijn van het Amerikaanse voornemen om de macht eerder dan gepland over te dragen aan de Irakezen. PvdA-Kamerlid Koenders vroeg het kabinet daarom twee weken te wachten met het besluit over de voortzetting van de missie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief