Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie benoemt interim-president

22 nov 03

De oppositie in Georgië zegt president Sjevardnadze uit zijn functie te hebben gezet nu blijkt dat hij nog altijd weigert af te treden. Zijn taken worden overgenomen door de vrouwelijke parlementsvoorzitter Nino Boerdzjanadze, die lid is van de oppositie.

"Ik neem de taken van de president over totdat duidelijk is of Sjevardnadze in staat is om de functie verder te vervullen." Nino heeft aangekondigd nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Tegenover de pers liet ze weten dat ze persoonlijk voor de veiligheid van Sjevardnadze instaat.

De leider van de Georgische opstand, Saakasjvili, vroeg de vrouwelijke parlementsvoorzitter in de namiddag om als interim-president op te treden.

'Radicale hervormingen'
Saakasjvili zei in een vraaggesprek met de nieuwszender CNN dat er op vreedzame wijze een eind is gekomen aan het 'hoofdstuk Sjevardnadze'. "We zijn toe aan radicale hervormingen", aldus de oppositieleider.

Saakasjvili doelde daarmee op een grondige herziening van het zorgstelsel en de opzet van een pensioenregeling. "De gewone burger moet dat soort elementaire zaken momenteel ontberen."

Hij beschuldigde president Sjevardnadze van zelfverrijking. Saakasjvili prees het leger en de politie omdat die zich afzijdig hielden bij de bestorming van het parlement.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief