Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Golfsyndroom II speelt Britse soldaten parten

23 nov 03

Tientallen Britse soldaten die in Irak waren gestationeerd, zeggen een nieuw soort Golfsyndroom te hebben opgelopen. Volgens de zondagskrant The Observer hebben zeker dertien van de getroffen militairen zaken aangespannen tegen het Britse ministerie van Defensie.

Het Golfsyndroom II lijkt volgens artsen veel op het eerste Golfsyndroom uit de oorlog van 1991. Net als toen hebben de teruggekeerde militairen nu last van chronische pijnen, maagstoornissen, zwellingen, koorts, depressies en angstaanvallen. De soldaten wijten de klachten aan de vele vaccinaties die ze hebben gekregen in de aanloop naar hun uitzending.

Volgens The Observer bereiden nog zeker enkele tientallen andere soldaten rechtszaken voor tegen de Britse overheid. Ze worden daarbij ondersteund door een voormalige medewerker van het Britse ministerie van Defensie die de medische gegevens van de soldaten verzamelt voor de rechtszaken. Elke zaak kan een claim opleveren van één miljoen pond.

De beschuldigingen komen een dag voor de start van een onderzoek naar de dood majoor Ian Hill. Hij overleed in maart 2001 op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van een reeks aandoeningen. De Britse krant schrijft dat Hill begin jaren negentig zeer heftig reageerde op vaccinaties die hij tijdens de eerste Golfoorlog kreeg toegediend. Het Britse ministerie van Defensie ontkent een verband tussen de dood van Hill en de vaccinaties.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief