Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Negen aangeklaagd voor aanslagen Istanbul

25 nov 03

Een Turkse rechtbank heeft negen mensen aangeklaagd in verband met de aanslagen op Britse doelen van afgelopen woensdag in Istanbul. Ze worden verdacht van hulp bij de aanslagen en het lidmaatschap van een illegale organisatie, en kunnen tot maximaal vijf jaar cel worden veroordeeld. Onder de negen zijn familieleden van de twee Turkse mannen die de zelfmoordaanslagen hebben gepleegd, waarbij ten minste dertig mensen omkwamen.

De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Bingöl in het Zuid-Oosten van Turkije. Die stad ligt in Koerdisch gebied en wordt gezien als een kweekvijver van de radicaal-islamitische Hizbullah, een groepering die losstaat van de Libanese Hezbollah. Ook de plegers van de zelfmoordaanslagen van vorige week zaterdag op twee synagogen in Istanbul, waarbij 23 mensen de dood vonden, zouden uit Bingöl afkomstig zijn.

De aanslagen van donderdag en zaterdag zijn opgeëist door de kleine Turkse organisatie IBDA-C, die is gelieerd aan het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. De Turkse politie zei eerder dat IBDA-C niet professioneel genoeg is om aanslagen van deze omvang te organiseren, maar gaat er inmiddels wel vanuit dat er een Turkse organisatie achter zit.

De politie zou na de aanslagen op de synagoges de harde schijven hebben onderzocht van tien computers van een internetcafé in Bingöl, dat eigendom is van een broer van één van de vermoedelijke zelfmoordenaars.

In totaal zijn achttien mensen opgepakt na de aanslagen op het Britse consulaat en de Britse bank HSBC. Twee zitten nog in voorarrest op het politiebureau. Vier andere verdachten werden maandag vrijgelaten, waarschijnlijk wegens gebrek aan bewijs. Nog eens drie mannen konden vanmorgen gaan.

Na de aanslagen op de synagogen waren woensdag al zes verdachten opgepakt. Vijf worden voorgeleid wegens een poging tot omverwerping van het rechtssysteem, waarop levenslang staat. De zesde wordt het helpen van illegale organisaties ten laste gelegd, en kan net als de andere verdachten maximaal vijf jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief