Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Geen nieuwe feiten over Mabel'

25 nov 03

Het vervolgonderzoek van de AIVD naar het verleden van Mabel Wisse Smit heeft niets nieuws opgeleverd, zo meldt Den Haag Vandaag. De veiligheidsdienst onderzocht of de verloofde van prins Johan Friso nog meer verzwegen had over haar verleden.

Prins Johan Friso en Mabel besloten geen toestemming te vragen voor hun huwelijk nadat gebleken was dat Mabel onwaarheid had gesproken over haar contacten met de crimineel Bruinsma.

Wisse Smit verklaarde aanvankelijk dat zij Bruinsma slechts oppervlakkig kende, en het contact met hem verbrak zodra ze erachter kwam wie hij was. Maar eind september beweerde Bruinsma's ex-lijfwacht Charlie da Silva dat zij wel degelijk een langdurige liefdesrelatie had met de in 1999 vermoorde topcrimineel.

Daarop gaf Wisse Smit toe dat het contact toch wat intensiever was. Ze erkende dat ze drie of vier keer met Bruinsma en anderen op de Neeltje Jacoba is geweest en daar ook overnachtte. Wisse Smit bleef erbij dat ze geen liefdesrelatie en geen zakelijke band met hem had.

Het kabinet besloot op 10 oktober af te zien van het indienen van de toestemmingswet bij de Staten-Generaal, omdat het verloofde stel zowel de premier als de koningin "niet-juiste en niet-volledige informatie heeft verstrekt, waardoor het vertrouwen is geschaad", zo zei premier Balkenende.

Premier Balkenende besloot dat het onderzoek naar de verloofde van prins Johan Friso voortgezet moest worden omdat ze door een huwelijk dicht bij de Troon zou komen. Het ziet ernaar uit dat het huwelijk gewoon doorgaat.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief