Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamerdebat over Stabiliteitspact

25 nov 03

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Zalm en premier Balkenende over het Stabiliteitspact. Dat gebeurt op verzoek van het PvdA-Kamerlid Crone. Crone vindt dat het mede aan premier Balkenende te wijten is dat ons land bakzeil heeft gehaald bij de EU-onderhandelingen over het stabiliteitspact.

Volgens Crone had de premier zich veel meer moeten inspannen om andere landen voor het Nederlandse standpunt te winnen. "Kok en Lubbers gingen er desnoods zelf op af. Maar daar merk ik nu niets van," zei Crone. Premier Balkenende wil voorlopig niet reageren op de uitkomst van het beraad.

Het CDA-Tweede-Kamerlid De Nerée heeft de gang van zaken rond het stabiliteitspact "verontrustend" genoemd. Hij sprak over een "schending van het verdrag" en pleit voor een verandering van de Europese regels bij belangrijke besluiten. Volgens De Nerée moet unanimiteit vereist zijn in plaats van een gekwalificeerde meerderheid.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen wil dat Nederland zich nu keihard moet opstellen in de onderhandelingen over een Europese grondwet. "Andere landen verbinden ook wel eens Europese dossiers. Er is geen man overboord als we volgende maand de grondwet niet afronden''. De VVD-fractievoorzitter hoopt dat de Europese Commissie haar voornemen om naar het Europese Hof te stappen waarmaakt.

SP-Tweede-Kamerlid Kant vindt dat Nederland de komst van de Europese grondwet vanwege het besluit van de EU-ministers van financiën moet blokkeren. "Garanties blijken boterzacht te zijn en kleine landen geheel onderschikt aan de grillen van grote landen'', stelt Kant.

D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan toont zich teleurgesteld. De volgende stap moet volgens haar een gang naar de Europese rechter zijn. Van der Laan denkt dat landen uit "opportunisme" de machtigste landen binnen de Europese Unie steunen.

De gang van zaken onderschrijft wat Van der Laan betreft nog eens het belang van een Europese grondwet. "Juist een klein land als Nederland krijgt dankzij de grondwet meer te zeggen." Maar ze beseft ook dat het nu een "hele klus zal worden om uit te leggen dat die grondwet een stap vooruit is", omdat het wantrouwen tegenover de EU nu is toegenomen.

De FNV is niet ontevreden over het uitblijven van straffen voor Duitsland en Frankrijk vanwege hun forse begrotingstekorten. De FNV denkt dat de vakbeweging hierdoor meer ruimte krijgt bij onderhandelingen. "Het maakt ons sterker omdat Nederland de grens van een begrotingstekort van drie procent nog niet eens haalt", aldus de FNV. Volgens de vakcentrale bevat de begroting genoeg speelruimte om de bezuinigingen in de sociale zekerheid en de zorg te verzachten.

De vakcentrale CNV ziet geen aanleiding om nu met extra eisen voor het verzachten van bezuinigingsplannen aan te kloppen bij het kabinet. Wel vindt CNV dat het kabinet zich bij eventuele nieuwe tegenvallers "minder krampachtig" aan de normen van het stabiliteitspact moet houden. De vakcentrale MHP sluit zich daarbij aan.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland vindt dat het Nederlandse begrotingstekort best de grens van drie procent mag overschrijden om de economie te stimuleren. Volgens de organisatie moet de overheid extra investeren, bijvoorbeeld door een waarborgfonds te creëren dat zich garant stelt voor leningen van banken aan MKB-bedrijven, zodat zij weer gaan investeren.

Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW ziet meer ruimte voor extra investeringen, maar vindt wel dat het begrotingstekort in ons land niet tot boven de 3 procent mag oplopen. Volgens VNO-NCW is zo'n schending van het pact slecht voor het vertrouwen in de euro.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief