Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer: commando's naar Irak niet voldoende

27 nov 03

Het plan om commando's naar Irak te sturen om daar de veiligheid van de Nederlandse militairen te vergroten, is voor een meerderheid in de Tweede kamer niet voldoende om akkoord te gaan met een verlenging van de Nederlandse missi in Irak. VVD,CDA en PvdA eisen meer veiligheidsgaranties.

Minister Kamp wil zeventig of tachtig commando's naar Irak sturen voor het uitvoeren van verkenningen. De commandant van de 1100 Nederlanders in het zuiden van Irak, voornamelijk mariniers, heeft om die steun gevraagd. De commando's vertrekken mogelijk nog deze week. Een paar commando's zijn al afgereisd om de komst van de eenheid voor te bereiden.

Voor VVD, CDA en PvdA zijn de commando's echter slechts een stap in de goede richting. Het CDA wil dat de luchtverkenning in het woestijngebied beter wordt geregeld. Het Kamerlid Eurlings vreest dat terroristen vroeg of laat een einde proberen te maken aan de Nederlandse 'successtory' in het zuiden van Irak. Daarom moet de woestijn beter in de gaten gehouden worden.

De VVD hecht vooral veel waarde aan goede inlichtingen van de Britten en Amerikanen. Als die geen harde garanties geven over de luchtverkenning in het gebied moet Nederland zelf Orions of F-16's sturen, vinden de liberalen.

Met die informatievoorziening kan het beter, bleek eerder deze maand. Een Kamerdelegatie vernam van de Nederlandse bataljonscommandant Swijgman dat de Britten in augustus geen informatie verstrekten over een missie die Nederlanders in de woestijn moesten uitvoeren. De commandant weigerde zijn mannen te laten gaan, en pas na veel getouwtrek kwamen er alsnog inlichtingen van de Britten.

Ook de PvdA volgt die lijn. Het Kamerlid Koenders vindt het daarnaast belangrijk dat er helderheid komt over de overdracht van de macht in Irak aan lokale autoriteiten en de mogelijke vermindering van Amerikaanse troepen.

In de ministerraad komt de verlenging van de Nederlandse missie vrijdag aan de orde. Het kabinet is van plan die termijn met een half jaar te verlengen. Het bataljon mariniers moet half januari worden afgelost door eenheden van de landmacht.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief