Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verrassingsbezoek Bush aan troepen Irak

27 nov 03

President Bush heeft een verrassingsbezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak gebracht. De Amerikanen vieren vandaag Thanksgiving. Om veiligheidsredenen was het bezoek niet van tevoren aangekondigd.

De president vloog op de nationale feestdag in het geheim naar Bagdad. Het was de eerste reis ooit van een Amerikaanse president naar Irak. De vlucht was omgeven door zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Na een bezoek van 2,5 uur stapte de president weer in het vliegtuig.

Bush sprak 600 soldaten toe op Bagdad International Airport. Hij prees de soldaten voor hun inspanningen. "Ik breng jullie een boodschap namens Amerika. We danken jullie voor jullie inzet, we zijn trots op jullie en Amerika staat als één man achter jullie."

Voor de militairen kwam het bezoek als een volslagen verrassing. Hun was verteld dat Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, een verklaring van de president zou voorlezen. In plaats daarvan kwam Bush zelf. Hij werd met luid gejuich ontvangen.

De laatste maanden staan de Amerikanen onder zware druk door de voortdurende aanslagen op patrouilles en helikopters. Afgelopen week werd voor het eerst ook een burgervliegtuig beschoten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief