Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie arresteert 'brein aanslag synagoge'

29 nov 03

De Turkse politie zegt een man te hebben gearresteerd die vermoedelijk het brein is achter een van de twee aanslagen op de synagoges in Istanbul op 15 november. Hierbij kwamen 27 mensen om het leven en vielen driehonderd gewonden. Volgens een politiewoordvoerder werd de man ingerekend toen hij probeerde het land te verlaten met een vals paspoort.

De man zou de aanslag hebben gepland, op de dag van de aanslagen nog op de plek van de Beth Israël-synagoge zijn geweest en opdracht hebben gegeven voor het geweld. De politie pakte eerder al drie anderen op. Alle vier zouden ze de Turkse nationaliteit hebben.

De aanslagen op de Neve Shalom- en de Beth Israël-synagoge werden op 20 november gevolgd door aanslagen Britse consulaat en de Britse bank HSBC. Daarbij vielen 34 doden, onder wie de Britse consul, en 450 gewonden.

Volgens de politie zijn in totaal twintig mensen in verband gebracht met de aanslagen. Het ging steeds om aanslagen met een autobom. De islamitische groepering met de naam IBDA-C heeft de aanslagen opgeëist. "Wij willen een eind maken aan de verdrukking van de moslims", zei een woordvoerder van IBDA-C in een reactie. "Onze acties gaan door."

Het IBDA-C werd in 1985 opgericht en strijdt voor een islamitische staat in Turkije. In de jaren tachtig en negentig voerde de beweging meerdere aanslagen uit op onder meer discotheken en kerken in Istanbul. Sinds de arrestatie van haar leider in 1998 leidt de beweging een slapend bestaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief