Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus wil arbeidstijdenwet versoepelen

29 nov 03

Minister De Geus van Sociale Zaken wil de regels voor arbeids- en rusttijden versoepelen. Hij wil een eind maken aan de "betuttelende wetgeving". Wat hem betreft regelen werknemers en werkgevers veel zaken maar met elkaar. De Geus zegt dat in een interview met het Algemeen Dagblad. CNV en FNV zijn fel tegen het plan.

De minister pleit voor het opheffen van het wettelijke recht op koffie- en lunchpauzes. Volgens De Geus zijn de regels niet meer van deze tijd. Hij wil slechts een aantal basisregels handhaven, namelijk een wekelijkse rustdag, in principe op zondag, en een bepaalde rusttijd per etmaal. Ook het geven van toeslagen bij overuren acht hij ouderwets. Hij ziet meer in winstdeling, omdat dit beter is voor de motivatie. Overuren hoeven wat hem betreft niet duurder te zijn.

CNV-voorzitter Terpstra en FNV-woordvoerder Agnes Jongerius zijn fel gekant tegen het afschaffen van de wet. In het NCRV-radioprogramma Cappuccino erkende Terpstra dat sommige regels in de wet achterhaald zijn, maar afschaffen gaat hem veel te ver. Wel pleit hij voor aanpassing.

Als werkgevers en werknemers er onderling niet uitkomen kan het personeel altijd terugvallen op de wet, aldus de CNV-voorzitter. Terpstra zei verder dat hij zijn buik vol heeft van wat hij noemt "het modieuze gedoe van politici" om alle regelgeving voor werkgevers te willen veranderen of af te schaffen.

Agnes Jongerius ziet de plannen van het kabinet als een achteruitgang voor de positie van werknemers. Jongerius wijst erop wijst dat werkgevers en werknemers nu al afspraken kunnen maken over versoepeling van de regels in een bepaalde branche. Als de minister de regels verslechtert, draait hij het principe om, zegt de FNV-woordvoerder. Dan kunnen de werknemers niet meer op zijn steun rekenen, denkt ze. "Hij kiest hiermee heel duidelijk voor de werkgevers."

Jongerius vreest dat het aanpassen van de regels tot veiligheidsproblemen zal leiden omdat mensen gedwongen worden langer en harder te werken dan nu het geval is. Volgens de huidige wet duurt een werkdag maximaal negen uur. Drie kwartier hiervan is pauze. Als werkgevers en werknemers het hierover eens zijn, kan een tienurige werkdag worden afgesproken. Ook kunnen pauzes worden beperkt tot twee keer vijftien minuten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief