Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Euro stijgt naar recordhoogte

30 nov 03

De euro is op het hoogste niveau ooit beland. Kort na één uur stond de munt op 1,2017 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds de introductie begin 1999. Veel analisten vreesden juist voor een daling van de eurokoers wegens het op de schop gaan van het Stabiliteitspact.

Kort na het bereiken van de hoogste stand daalde de Europese munt weer tot onder de psychologisch belangrijke grens van 1,20 dollar. Vorige week raakte de munt nog heel even die grens, maar brak er niet door heen.

Volgens analisten daalde de vraag naar de dollar, omdat investeerders niet langer bereid zijn de enorme schuldenberg van de Amerikaanse overheid te financieren. Daarnaast staat de dollar al maanden onder druk door de groeiende bezorgdheid over de enorme tekorten op de handelsbalans van het land.

"Beleggers zijn uiterst voorzichtig tegenover de Amerikaanse financiën", zegt Ian Gunnar, valutaspecialist bij Mellon Financial in Londen. "De problemen rond de dekking van het tekort op de lopende rekening zijn zeer zorgwekkend."

Ook vrezen beleggers dat de Verenigde Staten de sterke economische groei van 8,2 procent in het vorige kwartaal niet kunnen vasthouden. Daarbij was het vandaag een matte handelsdag. Mede omdat de markten in de VS slechts een halve dag open waren, waren de volumes laag. Er was nauwelijks aanbod van dollars waardoor de eurokoers ook bij een lage vraag naar de Europese munt flink steeg.

De koers van de dollar zakt ondanks signalen uit de VS van een conjunctureel herstel. In Europa dreigen de overschotten op de lopende rekeningen juist toe te nemen nu Frankrijk en Duitsland niet worden gestraft wegens de schending van het Stabiliteitspact. In dit Europese verdrag beloven lidstaten de staatsschuld binnen de perken te houden om de hardheid van de euro niet te schaden.

De euro werd begin 1999 op de valutamarkten geïntroduceerd tegen een koers van 1,16675 dollar. Op de eerste handelsdag steeg de koers naar 1,1875 om vervolgens een diepe val door te maken van ruim 30 procent. In oktober in 2000 werd een laagste niveau bereikt van 0,8230 dollar.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief