Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Speurtocht naar vermiste zeilers zonder resultaat

30 nov 03

De speurtocht naar twee Nederlandse zeezeilers op de Atlantische Oceaan is tot zaterdagavond zonder resultaat gebleven. Hein Bart en Jan Jaap Toxopeus uit Hellevoetsluis gelden sinds 3 november, toen zij bij de Portugese eilandengroep de Azoren voeren, als vermist.

De Koninklijke Marine zocht vrijdag met een Orion-patrouillevliegtuig het gebied af waar de zeilers worden vermoed, ruim zeshonderd kilometer ten westen van de zuidwestelijkste punt van Groot-Brittannië. De marine besloot tot de hulp omdat de Orion toch naar Nederland terug moest vliegen, aldus een woordvoerder van de kustwacht zaterdagavond.

Een vrachtschip beweerde eerder deze week nog radiocontact met het jacht te hebben gehad in het bewuste gebied. Die melding bood de marine enige houvast voor de mogelijke lokatie van de zeilers, stelde de zegsman. Naar aanleiding van het contact vloog ook een toestel van de Britse krijgsmacht over de plek.

De kustwacht vraagt zich echter af waarom de Nederlanders geen contact met het thuisfront opnamen. De woordvoerder kan dan ook niet met 100 procent zekerheid zeggen of er werkelijk radiocontact met het duo was.

Een familielid vertelde zaterdagavond in het televisieprogramma Nova dat met de zeilers is afgesproken dat zij alleen in een ernstige situatie het noodbaken gebruiken. Het uitvallen van de satelliettelefoon wordt niet als een groot probleem beschouwd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief