Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm wil via omweg verbod op moslimscholen

30 nov 03

Minister Zalm van Financiën wil de stichting van islamistische scholen via een omweg verbieden. Nieuwe scholen waarop te veel achterstandsleerlingen dreigen te komen, krijgen geen geld meer van de overheid, waardoor de oprichting dus onmogelijk wordt.

De minister zei dat zaterdag in Veldhoven tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD. Hij liep vooruit op een kabinetsvoorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs over dit onderwerp. "Het is mijn rotsvaste overtuiging dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratie", zei Zalm.

Scholen die veel achterstandsleerlingen hebben krijgen nu per leerling extra geld van de overheid. Scholen met allochtone leerlingen met een achterstand ontvangen het meest. Zalm wil dat deze criteria worden benut om de oprichting van moslimscholen tegen te houden. Zij mogen geen bekostiging van de overheid krijgen.

Zalm omzeilt met zijn voorstel de heikele discussie over artikel 23 van de Grondwet, die de vrijheid van onderwijs regelt. De VVD kreeg onlangs ruzie over de voorstellen met coalitiegenoot CDA. Die partij ziet de VVD-plannen als een aanval op artikel 23.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief