Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alternatief vredesplan Midden-Oosten gepresenteerd

1 dec 03

Israëlische oppositieleden en prominente Palestijnen hebben maandag in Genève in aanwezigheid van honderden hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld een alternatief vredesplan voor het Midden-Oosten gepresenteerd. Dit zogeheten Akkoord van Genève is het resultaat van geheim overleg tussen onder anderen de voormalige Israëlische minister Beilin en de Palestijnse ex-bewindsman Yasser Abed Rabbo.

Het akkoord, dat als veelbelovend werd omschreven, geeft de grenzen aan tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat en bevat compromissen voor onderwerpen waarover eerdere onderhandelingen stuk liepen.

Bij de ceremonie waren onder meer de voormalige Duitse bondskanselier Schmidt, de voormalige voorzitter van het Europese Parlement Simone Veil aanwezig. Ook de Russische ex-president Gorbatsjov, de Amerikaans ex-president Jimmy Carter en andere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede waren van de partij.

Carter riep Israël en de Palestijnen op een einde te maken aan het geweld. De Israëliërs moeten zich afvragen of ze hun nederzettingen in de bezette gebieden willen behouden of vrede willen met hun Arabische buren, zo zei hij.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, liet weten dat alleen langs politieke weg vrede kan worden bereikt. Hij veroordeelde zowel de Israëlische militaire acties als de Palestijnse zelfmoordaanslagen.

De Israëlische premier Sharon en de Palestijnse Autoriteit hebben al eerder het vredesinitiatief verworpen. Hoewel ook de al-Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat tegen is, heeft hij wel een naaste medewerker naar de ceremonie gestuurd. Volgens de Israëlische krant Haaretz vindt al-Fatah dat het plan geen recht doet aan de "historische Palestijnse rechten''.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook gingen maandag woedende Palestijnen de straat op om te protesteren tegen het initiatief. In het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabaliya in de Gazastrook protesteerden 1500 Palestijnen. "Nee tegen het verraad, nee tegen de verraders'', riepen de betogers. Ook belangrijke Palestijnse groeperingen zoals de radicale Hamas zijn tegen, omdat het plan volgens hen impliceert dat er geen mogelijkheid meer is op terugkeer van de Palestijnen die in 1948 hun huizen ontvluchtten toen de Israëlische staat werd gesticht.

Palestijnse groeperingen die maandag in Egypte een staakt-het-vuren met Israël zouden bespreken, hebben die bijeenkomst tot donderdag uitgesteld. Het hoofd van de delegatie van de al-Fatah-beweging zei optimistisch te zijn over de kansen op een bestand.

Intussen heeft Israël maandag in Oost-Jeruzalem een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe joodse wijk. Dit ondanks het verzet van de Palestijnse bewoners tegen de bouw van vijfhonderd appartementen. Israël annexeerde Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Palestijnen willen van het oostelijk deel van de stad juist de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat maken.

Intussen gingen ook de Israëlische militaire acties maandag gewoon door. Bij een militaire operatie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker vier Palestijnen gedood, onder wie een 8-jarige jongen. Zeven anderen raakten gewond. Tientallen verdachte militanten zijn opgepakt. Volgens Israël Radio is onder meer een wapenwerkplaats van Hamas vernietigd en werden huiszoekingen verricht. Het leger zei niet van plan te zijn de stad opnieuw te willen bezetten, maar dat het alleen een aantal Hamas-cellen wilde oprollen.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief