Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reacties verdeeld op spreidingsbeleid Rotterdam

1 dec 03

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie vindt dat een aantal wensen die Rotterdam heeft geuit om kansarmen te weren, niet realistisch is. Andere voorstellen van de havenstad zijn al onderdeel van het overheidsbeleid dat de bewindsvrouw aan het voorbereiden is. Dat zei ze maandag over de plannen van het college van Rotterdam om de bevolkingssamenstelling van de stad "in balans'' te houden.

Zo is het volgens haar niet mogelijk om alleen migranten die al ingeburgerd zijn, toe te laten. Wel worden als het aan Verdonk ligt, straks meer eisen gesteld aan nieuwkomers en oudkomers om inburgering te bevorderen. Meer geld voor inburgering krijgt Rotterdam vooralsnog ook niet. De minister is nog bezig met een zorgvuldige verdeling van het geld.

Op de plannen van Rotterdam is maandag verdeeld gereageerd. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wilde niet op onderdelen van het actieplan ingaan, maar zei niet verbaasd te zijn over de aanbevelingen. "Het is duidelijk dat Rotterdam een dijk van een probleem heeft. Het zoeken naar onorthodoxe oplossingen kan ik me voorstellen.''

De fractieleiders Verhagen (CDA) en Dittrich (D66) reageren in hoofdlijnen positief op de voorstellen om probleemwijken aan te pakken. Zij roepen minister Verdonk op meer werk te maken van het uitzetten van illegalen.

De gemeente Den Haag herkent veel van de problemen waaraan Rotterdam iets probeert te doen met de plannen voor de aanpak van probleemwijken. Wethouder A. Hilhorst (Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) twijfelt echter of spreiding van kansarmen wel de oplossing is. "Wij zijn meer van het verleiden'', zei hij. De Haagse wethouder bedoelt daarmee te zeggen dat wijken zo ingericht moeten worden dat er voor elk wat wils is.

De Amsterdamse wethouder R. Oudkerk vindt het actieprogramma weinig bijzonder. Veel van de ideeën zijn volgens Oudkerk niet nieuw, maar hij voegt eraan toe dat ze daarom nog niet slecht hoeven te zijn. Oudkerk is niet te spreken over het feit dat Rotterdam vier jaar lang geen statushouders wil opvangen. "Ik vind de vrijstelling die ze vragen voor de opvang van erkende asielzoekers schokkend. Ik sluit me dan ook graag aan bij de woorden van mijn collega Geert Dales: de erkende asielzoekers zijn welkom in Amsterdam.''

Oudkerk vindt dat de vier grote steden moeten samenwerken aan de problemen die er zijn. "Als zij echt denken dat die problemen worden opgelost door vier jaar geen statushouders binnen te laten, dan moeten de andere grote steden Rotterdam daar bij helpen. Het gaat om tweehonderd mensen per jaar.''

Het CNV verwerpt het plan van de gemeente Rotterdam dat mensen die weinig verdienen niet mogen verhuizen naar de stad. Positief staat de vakcentrale wel tegenover een leerplicht voor jongeren tot 23 jaar zonder afgeronde vooropleiding.

Leefbaar Rotterdam (LR), de grootste fractie in de Rotterdamse gemeenteraad, is tevreden over het actieprogramma. "Dit is een compromis, maar we doen het ervoor'', aldus fractievoorzitter R. Sörensen. Ook CDA en VVD, die met Leefbaar Rotterdam in het college zitten, zijn overwegend positief.

De oppositiepartijen de Stadspartij, D66, GroenLinks en de SP zijn kritisch. "Dit walmt aan alle kanten naar de geest van Fortuyn'', aldus M. Kneepkens van de Stadspartij. De PvdA-fractie in Rotterdam vindt dat het college nadrukkelijker moet uitdrukken dat de opeenhoping van kansarmen in oude wijken geen allochtonenprobleem is. De PvdA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, zegt onder die voorwaarde het actieplan te steunen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief