Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Ardenne kapittelt kardinaal over beleid Vaticaan

4 dec 03

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking hekelt het beleid van het Vaticaan op het gebied van voorbehoedsmiddelen en geboortebeperking. Zij heeft daar kardinaal Simonis op aangesproken in een gesprek met hem.

Dat zei de minister in het IKON-programma De Andere Wereld van Zondagmorgen. "Ik heb tegen de kardinaal gezegd dat ik als praktiserend katholiek en nu ook als minister van ontwikkelingssamenwerking al jarenlang tot de conclusie kom dat de politiek van de katholieke kerk in ontwikkelingslanden niet werkt'', aldus de minister. De kardinaal en Van Ardenne kwamen in het gesprek niet tot elkaar. "Maar ik wil wel in gesprek blijven'', zei ze.

Volgens de minister levert Simonis' standpunt allerlei dilemma's voor haar op. "Ik ben lid van de katholieke kerk, ik ben trouw aan die katholieke kerk, al ben ik het dus niet eens met dat er in zijn algemeenheid wordt gezegd wat mensen wel en niet mogen doen. Dat seksualiteit een taboe is, dat kan dus niet. Ik heb de kardinaal dit voorgelegd en het ook een beetje zijn probleem gemaakt'', aldus Van Ardenne.

Simonis zei hier volgens de minister op dat ze zich als katholiek moet houden aan de katholieke leer en die houdt in dat voorbehoedsmiddelen verboden zijn, je trouw moet zijn, soms onthouding in acht moet nemen en geen condooms mag gebruiken. De woordvoerder van de aartsbisschop zei in een reactie verbaasd te zijn over de uitlatingen van de minister omdat de ontmoeting vorige maand een strikt persoonlijk onderhoud betrof. De kardinaal doet hierover dan ook geen mededelingen, aldus de zegsman.

Aanleiding voor het gesprek waren uitspraken vorige maand van kardinaal Trujillo, voorzitter van de pauselijke raad voor het gezin. Volgens hem is het HIV-virus dat aids kan veroorzaken, zo klein dat het door een condoom kan dringen. Deze opvatting deed nogal wat stof opwaaien. "Op twee manieren doet hij geen recht aan de werkelijkheid. Je vertelt dat mensen die een condoom gebruiken besmet kunnen raken met HIV en tegelijkertijd wordt ze verteld dat condooms toch niet helpen als voorbehoedsmiddel.''

Volgens Van Ardenne moet de kerk met beide benen op de grond staan en geen dwaze verhalen rondstrooien. "Ik zie het als mijn rol om de kardinaal uit te dagen om in ieder geval seksualiteit niet meer als taboe te beschouwen en ik hoop dat hijzelf daar eens wat meer open het debat over aangaat: kijk eens rond, lees eens boeken, je ziet toch hoe het er in de wereld aan toegaat.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief