Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste commando's op weg naar Irak

5 dec 03

De eerste groep Nederlandse commando's is naar Irak vertrokken. Het gaat om ongeveer twintig man van de in totaal zeventig commando's die de 1100 Nederlandse militairen in de Iraakse provincie al-Muthana gaan bijstaan. Maandag gaan de overige vijftig commando's naar Irak.

De commando's zijn vertrokken voordat de Tweede Kamer daarmee kon instemmen. Volgens minister Kamp van Defensie is de situatie te gevaarlijk om te wachten op een besluit van de Kamer over verlenging van de missie. De Kamer bespreekt de kwestie volgende week woensdag met hem en zijn nieuwe collega van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Het kabinet besloot vorige week de Irak-missie met zes maanden te verlengen.

De commando's gaan de komende weken het woestijnachtige zuiden van al-Muthana in kaart brengen. Minister Kamp wil weten of er in dat gebied mogelijkheden zijn voor terroristen om hinderlagen te leggen. De situatie daar wordt gevaarlijker geacht sinds bij een aanslag negentien Italiaanse militairen omkwamen, op zo'n dertig kilometer van de Nederlandse basis. Afgelopen weekeinde werden zeven Spanjaarden vermoord. Maar vooral Britten en Amerikanen zijn doelwit van terroristen.

Voor Radio-1 zei Kamp dat de Nederlands militairen er tot nog toe goed van af zijn gekomen bij hun missie. "Er is nog maar één kogel afgevuurd." De minister gaf toe dat hij te maken heeft met een voortdurende stroom berichten over mogelijke aanslagen. "Het kan ook misgaan in al-Muthanna." Maar, als er onder de Nederlanders doden zouden vallen is dat voor hem nog geen reden troepen terug te trekken. Eerder reden om ze nog beter te beveiligen.

Kamp is vooralsnog niet van plan om F-16-vliegtuigen of Apache-helikopters naar Irak te sturen. Alleen als hij een uitdrukkelijk verzoek krijgt van de Britse divisiecommanant, zal hij de toestellen beschikbaar stellen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief