Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kort nieuws over het prinsesje

8 dec 03

Prinses krijgt eigen munt
Het pasgeboren prinsesje krijgt een eigen munt van 10 euro. Er komen ook speciale zilveren en gouden geldstukken op de markt. Kunstenaars kunnen nu hun ontwerp voor de munten inleveren. Een adviescommissie bepaalt vervolgens welke afbeelding op de geldstukken komt te staan. Eind februari komen de eerste munten op de markt. (ANP, 8 december 2003)

Oranjevla en gratis beschuitjes
Voor het bedrijfsleven is de nieuwe prinses reden voor speciale acties. De kranten staan vol met paginagrote advertenties en felicitaties, Albert Heijn trakteert op beschuit met muisjes en Zwitsal heeft crèches verrast met oranje-gele kroontjes. Zuivelconcern Campina heeft Koningskindvla geïntroduceerd, sinaasappelvla die later de naam van het prinsesje krijgt. Beschuitfabrikant Bolletje en muisjesproducent De Ruyter kwamen zondag al in actie: promotieteams deelden na de geboorte bij het Bronovo-ziekenhuis beschuit met muisjes uit. (ANP, 8 december 2003)

Nederland massaal voor tv
Het nieuws rond de geboorte van de prinses is massaal gevolgd, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het Journaal van 20.00 uur trok 4.427.000 kijkers, de toespraak van premier Balkenende, om 18.16 uur op Nederland 2, was goed voor 2.144.000 kijkers. Een extra uitzending zondagavond van NOS Actueel (Ned. 2, 21.03 uur) wist 3.250.000 mensen te boeien. (ANP, 8 december 2003)

Máxima weer slank in Tussaud
Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud in Amsterdam heeft het beeld van prinses Máxima direct na de bevalling 'ontzwangerd'. Tot en met zondagmiddag stond er nog een zwangere prinses in het museum. In de loop der tijd was ze stukje bij beetje aangedikt. Het is nog onzeker of er een beeld komt van het net geboren prinsesje. (ANP, 8 december 2003)

Balkenende feliciteert ook Zorreguieta's
Premier Balkenende heeft ook de ouders van prinses Máxima gelukgewenst met de geboorte van hun kleindochter. Hij noemde de Zorreguieta's met klem naast de andere naaste familie, zoals koningin Beatrix en de overgrootouders. De kroonprins had Balkenende vlak na de geboorte zelf gebeld. De premier heeft toen meteen koningin Beatrix via de telefoon gefeliciteerd. Hij vindt het "een geweldige dag" voor Nederland en het Huis van Oranje. (ANP, 7 december 2003)

Geboorte is nieuws in Argentinië
Op de Argentijnse tv-zender TN24 Hora is de uitzending onderbroken voor het nieuws van de geboorte. Vooraf liet de zender archiefbeelden zien van Máxima en Willem-Alexander. Toch zou de geboorte van de prinses verder niet erg leven in het geboorteland van Máxima. Volgens bronnen ter plaatse was er zondagavond in de café's meer aandacht voor de voetbalaankondigingen. (ANP, 7 december 2003)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief