Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

En haar naam is: Amalia

9 dec 03

De dochter van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander heet Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Dat maakte prins Willem-Alexander bekend toen hij in het Oude Stadhuis van Den Haag aangifte deed van de geboorte van zijn dochter. Haar roepnaam is Amalia.

De titel van Amalia wordt Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Willem-Alexander legde uit dat hij en Máxima voor Catharina-Amalia hebben gekozen omdat "we het mooie namen vinden en omdat het goed internationaal bruikbaar is".

Gisteren lekte de naam van het pasgeboren prinsesje al uit toen bleek dat een stichting van het Koninklijk Huis www.prinsescatharina-amalia.nl als domeinnaam had geregistreerd. Volgens Willem-Alexander was dat noodzakelijk. "Toen wij zondagmiddag de naam wilden registreren, hebben we geprobeerd namen die links en rechts al genoemd werden ook te registeren, maar die waren op dat moment al weggekaapt."

De prins vertelde verder dat zowel Máxima als Amalia het goed maken. "Het kind slaapt en eet goed. Ze huilt als ze wil eten." Willem-Alexander noemde de bevalling een topprestatie. "Je moet niet verwachten dat Máxima alweer kwiek door de bossen van De Horsten rent, maar het gaat goed met haar en ze is intens gelukkig met haar dochter".

Willem-Alexander heeft nog geen gelegenheid gehad om de baby te verschonen. "Het zijn hectische dagen geweest, maar dat zal er zeker de komende dagen van komen". De buitenlandse reis die de prins de komende week zou maken, gaat niet door.

Om de aangifte geldig te maken waren ook premier Balkenende, vice-voorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State en burgemeester Deetman van Den Haag aanwezig. "Het heeft velen ontroerd opnieuw een gelukkige prins van Oranje te zien die nu als trotse vader zijn dochter aan Nederland toont. Met daverende schoten in het duister mochten we haar in ons midden verwelkomen. We zijn gelukkig met ons erfprinsesje", aldus Deetman.

Amalia werd zondag om 17.01 uur geboren in het Haagse Bronovo-ziekenhuis. De vader vertelde zondagavond dat hij en prinses Máxima nog niet helemaal wisten hoe zij hun kind zouden gaan noemen, onder meer omdat zij van tevoren niet wisten of de baby een jongetje of een meisje zou worden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief