Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Japan stuurt troepenmacht naar Irak

9 dec 03

Het Japanse kabinet heeft ingestemd met het uitzenden van duizend militairen naar Irak. Zij vertrekken volgende maand voor een half jaar en zullen uitsluitend humanitaire taken uitvoeren. Het is de eerste keer na de Tweede Wereldoorlog dat het Japanse leger overzee wordt ingezet.

Het kabinetsbesluit is omstreden, omdat in de Japanse grondwet staat dat het leger uitsluitend mag worden ingezet ter zelfbescherming. In juli werd een aanvullende wet aangenomen waardoor het leger voor humanitaire missies kan worden uitgezonden.

Veel Japanners vinden de missie te gevaarlijk en in strijd met het pacifistische beleid van de afgelopen decennia. De laatste tijd is het aantal aanslagen toegenomen. Eind november waren twee Japanse diplomaten in het noorden van het land het slachtoffer.

De duizend militairen mogen geen gevechtstaken uitvoeren en worden ingezet bij de wederopbouw in het zuidoosten van Irak. Ze gaan onder meer bijdragen aan het herstel van de watervoorziening en het bouwen van scholen. Verder krijgen ze medische taken.

Vanmiddag zal de Nederlandse minister Kamp van Defensie de Tweede Kamer informeren over het kabinetsbesluit om de Nederlandse missie in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna met een half jaar te verlengen.

Inmiddels is een groep van zeventig Nederlandse commando's naar Irak vertrokken om de 1100 Nederlandse militairen bij te staan. De Kamer heeft al laten weten dat het uitzenden van de elitemilitairen onvoldoende is om in te stemmen met de verlenging van de missie.

VVD, CDA en PvdA eisen meer veiligheidsgaranties, zeker sinds op zo'n dertig kilometer van de Nederlanders negentien Italiaanse militaiten zijn omgekomen. Verder willen ze beter worden geïnformeerd door de Britse troepen ter plekke, onder wiens commando ze vallen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief