Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dean krijgt steun van ex-vice-president Gore

9 dec 03

De Democratische presidentskandidaat Howard Dean krijgt in zijn campagne de steun van Al Gore. De voormalige vice-president zei dat dinsdag in New York. Volgens Gore is Dean de enige Democratische kandidaat die alle lagen van de Amerikaanse bevolking aanspreekt.

Gore werd in de omstreden presidentsverkiezingen van 2000 nipt verslagen door de huidige president Bush. Hierna werd lang gespeculeerd over zijn eventuele terugkeer, maar vorig jaar gaf Gore aan dat hij niet van plan is aan de verkiezingen van 2004 mee te doen.

Dean is binnen de Democratische partij een van de grote kanshebbers om het volgend jaar op te nemen tegen Bush. De voormalige gouverneur van Vermont zou de afgelopen tijd flink hebben ingepraat op Gore voor zijn steun.

Het is voor Dean belangrijk dat Gore zich achter hem heeft geschaard. Gore heeft weliswaar een imago van verliezer, maar geniet veel respect binnen de Democratische partij. Ook kan Dean, die een erg links imago heeft, met behulp van de meer gematigde Gore het politieke midden veroveren.

De steun van Gore is overigens wel klap in het gezicht zijn van senator Joseph Lieberman, die ook president wil worden. Lieberman was in 2000 nog de 'running-mate' van Gore. Liebermann blijft in de peilingen ver achter bij Dean. Overigens schaarden de grootste vakbewegingen in de Verenigde Staten zich vorige maand al achter Dean.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief