Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mariniers dragen taken vanaf maart over

9 dec 03

De Nederlandse mariniers beginnen in maart volgend jaar met het overdragen van hun taken in Zuid-Irak aan de Iraakse autoriteiten. Dat heeft minister Kamp van Defensie verklaard. Hij debatteerde met de Kamer over de verlenging van de missie van de mariniers met zes maanden.

De mariniers zullen zich vanaf maart geleidelijk terugtrekken uit de steden en dorpen in de provincie al-Muthanna, waar ze nu patrouilleren, konvooien begeleiden en controleposten bemannen. Om de veiligheid in de regio voor de militairen te vergroten, wordt de snelweg door de provinciehoofdstad As-Samawah om de stad heengeleid.

Ook zijn inmiddels zeventig commando's aan de Nederlandse troepen toegevoegd. Zij moeten extra ogen en oren vormen in de grensregio en zich speciaal richten op mogelijke terroristische activiteit.

Defensie heeft voor de Nederlandse troepen in Irak de zogenoemde dreigingsanalyse verhoogd van 'laag' naar 'middel'. Er zijn veel geruchten over radicale elementen die de grens tussen Saoedi-Arabië en Irak oversteken, maar bewijzen ontbreken.

Er zijn naar schatting nog enkele honderden tot duizenden extremisten en ook al-Qaedastrijders in al-Muthanna aanwezig. Ook zouden zich 3000 tot 4000 voormalige militairen van de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hoessein, in de provincie bevinden.

Kamp benadrukte dat al-Muthanna nog altijd de veiligste provincie van Irak is. "Het is relatief rustig", zei hij, maar voegde eraan toe aanslagen op de Nederlanders niet uit te kunnen sluiten. Hij liet weten dat de Britse divisiecommandant waaronder de Nederlanders vallen, altijd verzoeken voor verkenningsvluchten of inlichtingen honoreert. De minister gaf wel toe dat daar soms een dag vertraging in zit. De Kamer had eerder harde garanties geëist dat de Britten alle relevante informatie met de Nederlandse bevelhebbers delen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief