Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS begint offensief in Afghanistan

10 dec 03

Het Amerikaanse leger heeft in de oostelijke provincie Khost honderden para's met helikopters gedropt in het kader van Operation Avalanche. Die operatie zou het grootste offensief zijn sinds de val van het Taliban-regime in 2001.

Het is niet bekend of de militairen al in gevecht zijn geraakt met Taliban-strijders langs de grens met Pakistan. In de regio komen Amerikaanse doelen regelmatig onder vuur te liggen. De bedoeling van de operatie is om het optreden van het Amerikaanse leger minder voorspelbaar te maken. Dat moet infiltratie van Taliban vanuit Pakistan moeilijker maken.

Pakistan stelt met klem dat het alles doet om de strijders in Waziristan, de regio aan de Pakistaanse kant van de grens, te onderscheppen. Volgens de Afghaanse autoriteiten vluchten de Taliban over de bergpassen terug Pakistan in na het uitvoeren van aanvallen. "De vijand weet nu niet of we hem met een A-10 (gevechtsvliegtuig) verrassen of dat er helikopters vol militairen om hem heen neerstrijken", aldus een woordvoerder van het leger.

De operatie begon zaterdag echter slecht. Een A-10 beschoot een dorp in de bergen, en doodde daarbij negen spelende kinderen. Of het doelwit, een Talibanleider, geraakt is, kon het leger niet bevestigen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief