Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunaal Irak gaat Saddam-aanhangers berechten

10 dec 03

Irak gaat een speciaal tribunaal oprichten voor de berechting van leden van het verdreven regime van Saddam Hoessein die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Dat hebben bronnen bij de regeringsraad gemeld.

Functionarissen van de door de Verenigde Staten ingestelde raad zeiden woensdag dat de officiële oprichting nog diezelfde dag werd verwacht, maar dat het nog wel even kan duren voordat het eerste proces begint. Volgens leden van het door de VS geleide bestuur van Irak zullen de processen in het land zelf plaatsvinden en zullen de rechters Iraki's zijn. Buitenlandse rechters kunnen erbij betrokken worden als waarnemers.

Washington hoopt dat vervolging van Saddams belangrijkste medewerkers de steun voor de regeringsraad zal vergroten en de Iraki's ervan zal overtuigen dat het oude regime niet terugkeert.

Sinds het begin van de oorlog om de dictator te verdrijven, zijn 308 Amerikaanse militairen in actie om het leven gekomen. Van hen werden er 193 gedood in guerrilla-aanvallen nadat de grote oorlogshandelingen op 1 mei afgelopen waren verklaard.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief