Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse orderboycot Irak wekt woede

11 dec 03

Er is een storm van kritiek losgebarsten op het besluit van de Verenigde Staten om landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland te weren bij grote orders voor de wederopbouw van Irak. Berlijn noemt de boycot onacceptabel, in Parijs wordt onderzocht of juridische stappen mogelijk zijn.

Ook Rusland is uitgesloten van deelname. De Amerikanen hebben besloten om landen als Groot-Brittannië en Australië, die de VS hun volle steun hebben gegeven bij de oorlog in Irak, voorrang te geven bij het verdelen van de orders. Frankrijk, Duitsland en Rusland verzetten zich destijds tegen militair optreden in Irak. De Europese Commissie onderzoekt of de boycot niet in strijd is met de regels voor internationale handel van de WTO.

Canada heeft met verbazing gereageerd op de voorkeur van het Pentagon. Het land wijst erop dat Canadese bedrijven de dupe worden, terwijl het land al voor 200 miljoen euro aan hulp heeft toegezegd aan Irak en bovendien de grootste troepenmacht in Afghanistan heeft.

Het Witte Huis liet overigens doorschemeren dat landen die niet deelnamen aan de oorlog tegen Saddam Hoessein zich alsnog kunnen kwalificeren, als ze in de toekomst een bijdrage leveren aan inspanningen van de coalitie.

Bedrijven in de uitgesloten landen lopen honderden miljoenen euro's aan orders mis. Er staan 26 projecten op stapel met een totale waarde van ongeveer 17 miljard euro. Dat betekent echter niet dat er in de landen niet aan de projecten verdiend kan worden.

De boycot geldt niet voor subcontracten. Het Duitse bedrijfsleven ziet dat als lichtpuntje, omdat Duitse bedrijven traditioneel nauw betrokken zijn bij de aanleg van infrastructuur in Irak. "We zijn een gewilde partner voor de Irakezen", aldus een woordvoerder. Duitse bedrijven hebben onder meer het vliegveld van Basra, de weg tussen Bagdad en Jordanië, de waterkrachtdam in de Tigris en talloze bruggen over de rivier aangelegd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief