Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus door het stof over Robin Hood-rekening

11 dec 03

Minister De Geus van Sociale Zaken is door de Kamer de oren gewassen over zijn steun aan een Robin Hood-rekening waarop rijken geld voor de minima kunnen storten. Hij is op zijn schreden teruggekeerd en betreurde zijn uitglijder na afloop van het Kamerdebat over de koopkracht.

"Ik verwijt mezelf dat ik de verantwoordelijkheid van de overheid en particulier initiatief niet scherp uit elkaar heb gehouden", aldus De Geus. Hij zegt niet het beeld te hebben willen scheppen "dat de minister op jacht gaat om geld van mensen op te halen".

De Geus legt een deel van de schuld bij GroenLinks, dat hij ervan verdenkt de rekening "als schandpaal voor het regeringsbeleid" te gebruiken. "Ik heb mij vergist in de motieven van GroenLinks."

In het Kamerdebat van vorige week was het echter de minister zelf die opperde "een telefoonlijn te openen voor mensen die hun solidariteit willen betuigen". Daarmee kwam hij GroenLinks-Kamerlid Van Gent tegemoet, die voorstelde een eenmalige extra belasting aan de rijksten op te leggen van 500 euro, ten bate van de minima. Zij noemde dit een Robin Hood-heffing.

De Geus laat weten dat hij burgers die het ministerie bellen voortaan het telefoonnummer van GroenLinks zal geven. Het aantal mensen dat tot dusver heeft gebeld is volgens de minister op de "vingers van één hand te tellen".

De fracties van CDA, VVD en D66 willen dat minister De Geus (CDA) van Sociale Zaken ook na 2004 extra geld uittrekt voor de bijzondere bijstand. De Geus heeft na aandringen van de Kamer voor volgend jaar 80 miljoen euro extra vrijgemaakt om het verlies aan koopkracht voor chronisch zieken en gehandicapten te compenseren. De Geus buigt zich hier nog over.

Vorige week werd tijdens de begrotingsbehandeling duidelijk dat chronisch zieken en gehandicapten er in sommige gevallen in 2004 tot 8 procent aan koopkracht op achteruit kunnen gaan. Volgens de oppositie heeft het kabinet eerder de belofte gedaan dat niemand er in 2004 meer dan 1 procent in koopkracht op achteruit zal gaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief