Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reacties op de arrestatie van Saddam

14 dec 03

In de hele wereld is met blijdschap gereageerd op de aanhouding van Saddam Hoessein. De Amerikaanse president Bush zei in een televisietoespraak dat "een donker en pijnlijk tijdperk voorbij is".

Bush noemde de arrestatie van Saddam "cruciaal voor de toekomst van Irak". Hij beloofde de Irakezen ook dat ze nooit meer bang hoeven te zijn voor het regime van Saddam: "Dit betekent waardigheid voor jullie land en een kans op een beter leven."

Wel waarschuwde hij ervoor dat de arrestatie van de dictator niet betekent dat er een einde komt aan de terroristische aanslagen in Irak. Hoessein terecht moeten staan. "Saddam zal nu geconfronteerd worden met de gerechtigheid die hij miljoenen mensen onthield.''

De Amerikaanse bestuurder van Irak, Paul Bremer, sprak in een reactie van "de grootste dag in de geschiedenis van Irak". Geëmotioneerd voegde hij daaraan toe: "De tiran is nu een gevangene".

Volgens de Britse premier Blair neemt de arrestatie van Saddam "de schaduw weg die al te lang over de Iraakse bevolking hangt".

De Franse president Chirac is "opgetogen" dat Saddam is opgepakt. "Met deze arrestatie wordt de weg voor de Iraki's vrijgemaakt om het land te regeren", zo luidde zijn reactie.

De aanhouding van Saddam Hoessein is "uitstekend nieuws'', zo vindt secretaris-generaal Robertson van de NAVO. Hij denkt dat de aanhouding zal helpen de situatie in Irak te stabiliseren.

De Iraaks interim-minister van Buitenlandse Zaken, Zebari, deelt de mening van Robertson. Hij verwacht dat de moraal van de aanhangers van Saddam een zware slag krijgt. "Dit is het mooiste nieuws, het beste nieuws. Wij hebben zo lang moeten wachten'', zei hij.

De Arabische Liga vindt dat het volk van Irak moet beslissen over het lot van de ex-president. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, noemt de aanhouding een belangrijke gebeurtenis die "een definitief einde maakt aan het voormalige regime''.

Premier Balkenende stuurde namens het kabinet een telegram naar president Bush om hem te feliciteren met de arrestatie van Saddam. Balkenende is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst "verheugd" over de arrestatie.

Ook andere Nederlandse politici reageerden positief op de aanhouding van Saddam. Wel waarschuwde PvdA-Kamerlid Koenders voor teveel optimisme. "Het zou erg naïef zijn om de veiligheidsmaatregelen te verlichten. Je moet erg alert blijven.''

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen noemde de aanhouding "het beste nieuws van het jaar". "Het is een belangrijk en historisch moment voor Irak. Het toont dat de aanpak in de strijd tegen het terrorisme resultaat boekt."

De kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, pleit ervoor dat Saddam in Irak wordt berecht. "Met berechting in Irak kunnen we laten zien dat we geloof hechten aan het eigen kunnen van de Iraki's." Berechting door een tribunaal of het Internationaal Strafhof in Den Haag zou volgens Bot een verkeerd signaal zijn tegenover Irak.

De Coördinatiegroep Irakezen in Nederland heeft vol vreugde het "mooie nieuws'' ontvangen dat Saddam is opgepakt. "Ik heb tranen in mijn ogen. Dit is het beste wat ik in tijden gehoord heb", aldus woordvoerder Haddad van de coördinatiegroep. De dolblije Haddad is ervan overtuigd dat met de aanhouding van Saddam de rust zal weerkeren in zijn geboorteland. "De ellende en chaos in Irak zijn afgelopen. Saddam Hoessein was alles. Hij bepaalde alles. Het was een eenmansshow. De kraan is dicht nu.''

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief