Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestaties na informatie Saddam Hoessein

15 dec 03

De Amerikanen hebben enkele belangrijke verzetsleiders in Irak opgepakt. Zij deden dat op basis van informatie die de gisteren gearresteerde Saddam Hoessein hen in verhoren had verstrekt en op grond van documenten die hij bij zich had. Wie er precies is gearresteerd is niet bekend.

Daarnaast is er grote onduidelijkheid ontstaan over de verblijfplaats van Saddam Hoessein. CNN meldt dat hij is overgebracht naar Qatar. Maar leden van de Iraakse regeringsraad zeggen dat de voormalige dictator nog altijd in Irak is.

Vanochtend werd duidelijk dat Saddam Hoessein heeft geprobeerd met de Amerikanen te onderhandelen over zijn arrestatie. "Mijn naam is Saddam Hoessein. Ik ben de president van Irak en ik wil onderhandelen", zo zou hij tegen de soldaten hebben gezegd. Maar de Amerikanen wilden daar niets van weten toen ze hem uit het gat in de grond haalden. "De groeten van president Bush", was hun reactie.

Het lijkt er overigens niet op dat Saddam werkelijk van plan is te onderhandelen. De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, zei gisteravond dat de afgezette Iraakse leider niet erg meewerkt aan zijn ondervragingen. Hij voegde eraan toe dat de voormalige Iraakse leider zal worden behandeld volgens de regels van Geneefse Conventie. Daarin staan de rechten van krijgsgevangenen opgesomd.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Saddam Hoessein zich alleen uitgelaten in de typische retoriek die van hem bekend is. Op de vraag of massavernietigingswapens heeft gehad, zou hij verontwaardigd hebben gereageerd: "Nee, natuurlijk niet. Dat hebben de Amerikanen zelf verzonnen om een excuus te hebben om de oorlog tegen ons te beginnen".

Aanslagen
Onduidelijk is nog of met de aanhouding de aanslagen in Irak zullen afnemen. Vanochtend zijn bij twee politiebureaus in en buiten Bagdad autobommen ontploft. Een derde bom bij een politiebureau in Bagdad is onschadelijk gemaakt. Bij de aanslagen zijn ten minste negen mensen omgekomen en zeker 32 gewonden gevallen. Het gaat volgens Amerikaanse militaire bronnen mogelijk om een reactie van Saddam-aanhangers op zijn arrestatie.

Het Amerikaanse leger houdt op korte termijn rekening met een opleving van het geweld. In Koeweit zijn gisteren twee konvooien van Amerikaanse troepen beschoten op de snelweg, na bekendmaking van het nieuws. Vier militairen raakten lichtgewond.

De Iraakse regeringsraad wil dat Saddam door een Iraakse rechtbank wordt berecht. Juist vorige week heeft de regeringsraad een tribunaal in het leven geroepen voor de misdaden die vertegenwoordigers van het voormalige dictatoriale regime hebben begaan.

Hoe dat tribunaal, dat geen internationaal karakter zal krijgen zoals het Joegoslavië-tribunaal, zal gaan werken is nog onduidelijk. Mensenrechtenorganisaties en juristen vrezen dat de onafhankelijkheid van het tribunaal niet gewaarborgd is, al was het maar omdat de Irakezen nauwelijks ervaring hebben met objectieve rechtspraak.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief