Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verzet Irak tegen Amerikanen gaat door

16 dec 03

Het verzet in Irak tegen de Amerikanen houdt aan ondanks de arrestatie van Saddam Hoessein. Maandagavond vonden verschillende betogingen plaats van Saddam-aanhangers in de zogenaamde Soennitische driehoek ten noorden en westen van Bagdad. De driehoek geldt als zeer Saddam-getrouw.

Het zwaarste incident vond plaats in de stad Samarra. Daar doodden Amerikaanse militairen elf Irakezen nadat strijders met granaten en automatische geweren op hen hadden gevuurd. Samarra was al eerder het toneel van ernstige rellen.

In Fallujah, een ander bolwerk van aanhangers van Saddam, is één Irakees gedood bij een betoging waaraan honderden Irakezen deelnamen. In Tikrit, de geboorteplaats van de verdreven Iraakse dictator, gingen zevenhonderd mensen de straat op. Bij de incidenten de steden rondom Bagdad raakten zeker drie Amerikanen gewond.

In Bagdad zelf kwam een militair om het leven toen een bom onder zijn voertuig afging. Het was de 199ste gesneuvelde Amerikaan sinds president Bush op 1 mei de grote gevechtshandelingen ten einde verklaarde. Sindsdien zijn ook 2200 Amerikanen gewond geraakt in Irak.

Over Saddams rol bij het verzet tegen de Amerikanen blijft nog veel onduidelijkheid bestaan. Het Amerikaanse leger zei gisteren enkele verzetsleiders te hebben opgepakt op grond van een transcript van het eerste verhoor van Saddam en op basis van documenten die hij bij zich had tijdens zijn arrestatie.

Maar Amerikaanse regeringsfunctionarissen verklaren dat Saddam heeft ontkend bij het geweld te zijn betrokken. Ook heeft hij gezegd dat hij geen verboden wapens had voorafgaand aan de oorlog.

Onbekend is nog altijd waar de Amerikanen Saddam Hoessein vasthouden. Een woordvoerster van het Amerikaanse leger in Dubai heeft berichten onder meer CNN en een Arabische tv-zender tegengesproken dat de voormalige Iraakse leider naar Qatar is overgebracht. "Dat bericht is niet waar," aldus de zegsvrouw. Ze wilde, of kon, niet zeggen waar Saddam wel zit.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief