Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tegenslag voor terreurbeleid van Bush

19 dec 03

De Amerikaanse president Bush heeft een nederlaag geleden in zijn strijd tegen het terrorisme. Twee federale gerechtshoven hebben bepaald dat verdachte terroristen niet de toegang tot het Amerikaanse rechtssysteem kan worden ontzegd.

De uitspraken kunnen gunstige gevolgen hebben voor de mannen die gevangen zitten op Guantanamo Bay op Cuba. Tegen hen is tot nu toe geen aanklacht ingediend, noch hebben ze een advocaat.

Volgens een federaal hof in San Francisco is het onacceptabel dat de Amerikaanse regering een "ongecontroleerde autoriteit" heeft om mensen "oneindig" lang vast te houden zonder proces.

Het hof vond dat "zelfs in tijden van nationale nood het de plicht is van de rechterlijke macht om de waarden uit de grondwet te beschermen en om te voorkomen dat de uitvoerende macht de rechten van burgers en vreemdelingen schendt". De zaak die namens een gevangene op Guantanamo Bay was aangespannen, is teruggestuurd naar een lagere rechter.

Eerder op de dag bepaalde een federaal hof in New York dat de president geen Amerikaanse burgers als 'vijandig strijder' mag vasthouden die in de Verenigde Staten zijn opgepakt.

Dat hof deed uitspraak in een zaak die advocaten uit New York hadden aangespannen namens José Padilla. Hij werd achttien maaden geleden opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag met een zogenaamde vuile bom. Dat is een projectiel met een kleine hoeveelheid radio-actief materiaal.

Het hof bepaalde dat de Amerikaanse Justitie Padilla binnen dertig dagen moet vrijlaten uit zijn militaire detentie en moet overplaatsen naar een civiele gevangenis. Daar heeft Padilla wel recht op een advocaat en een proces.

Padilla werd vorig jaar opgepakt op de luchthaven van Chicago nadat hij in Pakistan was geweest. De Amerikanen verdenken hem ervan dat hij daar contacten heeft gehad met leden van het terreurnetwerk al-Qaeda.

In de toelichting op de uitspraak zei het hof, dat verdeeld stemde, dat de president een verantwoordelijkheid heeft in de strijd tegen het terrorisme. Maar dat betekent volgens het hof niet dat hij kan doen en laten wat hij wil. "Presidentiële autoriteit bestaat niet in een vacuum."

Of de beide uitspraken verstrekkende consequenties hebben moet nog worden afgewacht. Het Hooggerechtshof in Washington doet in de komende maanden uitspraak over de vraag of de ruim zeshonderd Afghanen en Pakistanen op Guantanamo Bay toegang mogen hebben tot het Amerikaanse rechtssysteem. Bovendien overweegt het Witte Huis in beroep te gaan tegen beide uitspraken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief