Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslagen op olieleidingen in Irak

21 dec 03

Op verschillende plaatsen in Irak zijn aanslagen gepleegd op olie-installaties. Bij Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hoessein, hebben onbekenden vier pijpleidingen opgeblazen, waarna brand uitbrak. Ten zuiden van Bagdad werd een opslagplaats van brandstof bestookt met anti-tankgranaten. Tien miljoen liter benzine zou verloren zijn gegaan.

Een zegsman van het ministerie van Olie maakte daarnaast bekend dat een omvangrijke benzinesmokkel is verijdeld. Iraakse agenten en militaire van de coalitie namen daarbij dertien tankwagens in beslag.

Olieraffinaderijen en brandstofdepots in Irak zijn voortdurend het doelwit van aanslagen. Het olierijke Irak kampt momenteel met een nijpend tekort aan benzine door de aanhoudende aanslagen. Het land moet daarom olie importeren uit Saoedi-Arabië, Iran en Koeweit.

De Irakezen moeten uren in de rij staan voor ze kunnen tanken. Door het gebrek aan brandstof is er ook een tekort aan elektriciteit en drinkwater. Veel Irakezen zijn ontevreden omdat de coalitietroepen niet in staat zijn de situatie te verbeteren.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief