Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse hulpgoederen naar Iran

27 dec 03

Het Nederlandse en het Belgische Rode Kruis sturen samen hulpgoederen naar Iran. Om zeven uur is een vliegtuig vanuit de Belgische plaats Oostende vertrokken met aan boord onder meer tenten en dekens. Het vliegtuig landt morgenvroeg in de buurt van Bam, de stad die zwaar getroffen is door de aardbeving van vrijdag.

Dinsdagochtend vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Aan boord is een grote hoeveelheid medicijnen en ook gaan er een aantal hulpverleners van het Duitse Rode Kruis mee. De hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis zijn betaald van de half miljoen euro die de regering ter beschikking stelde.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurde zaterdag al een team met reddingshonden naar het verwoestte gebied. Ruim 72 uur na de ramp is de kans dat er nog overlevenden onder het puin worden gevonden uiterst klein. Daarom is met het zoeken gestopt.

De hulpverlening richt zich nu meer op het voeden, huisvesten en verplegen van de overlevenden van de natuurramp. Volgens het Iraanse persbureau IRNA zijn ongeveer 11.500 mensen behandeld of onder behandeling.

Maandag bezochten de Iraanse president Mohammad Khatami en de geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, Bam. Ze probeerden de overlevenden een hart onder de riem te steken en lieten zich voorlichten over de hulpverlening.

Vlak na zijn aankomst sprak Khamenei overlevenden toe: "Ik deel in jullie pijn. Het is alsof ik mijn eigen kinderen ben kwijtgeraakt. We gaan proberen om Bam weer op te bouwen, maar dit keer veel steviger."

Khamenei bezocht ook de ruïnes van de burcht van de historische stad Bam. Van deze historische bouwwerken, die meer dan duizend jaar overleefden, is bijna niets meer over. Unesco, de onderwijs- en cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, was al tien jaar aan het werk in Bam om het behoud van dit erfgoed te verzekeren.

Bij de aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter kwamen zeker 25.000 mensen in de provincie Kerman om het leven. In de dorpen rond Bam liggen waarschijnlijk nog veel lijken onder het puin, waardoor het dodental zal oplopen. Gevreesd wordt voor meer dan 30.000 levens. Inmiddels zijn zo'n 20.000 lichamen geborgen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief