Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot: begin volgend jaar verdrag met Thailand

27 dec 03

Nederland en Thailand tekenen waarschijnlijk begin volgend jaar een verdrag dat de uitlevering van Nederlandse gevangenen regelt. Dat zegt minister Bot van Buitenlandse Zaken in de Volkskrant. De minister verwacht dat het verdrag kort na het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand getekend wordt. Dat bezoek begint op 19 januari.

Met een uitleveringsverdrag krijgen in Thailand veroordeelde Nederlanders de mogelijkheid om hun straf (deels) in Nederland uit te zitten. Wie veroordeeld is tot lange celstraffen, zou na maximaal acht jaar cel in Thailand het resterende deel van de straf in Nederland moeten kunnen uitzitten.

Eind november is al een Thaise delegatie in Nederland geweest om over een dergelijke overeenkomst te spreken.

Minister Bot maakt zich zorgen over het stijgend aantal Nederlanders in buitenlandse gevangenschap. Op dit moment zitten vijftien Nederlanders vast in Thaise cellen, onder wie Machiel Kuijt, die in hoger beroep tot levenslang is veroordeeld voor drugssmokkel.

Of de Nederlandse gevangenen, als het verdrag er komt, ook allemaal naar Nederland kunnen komen, is volgens de minister nog maar de vraag. Een aantal gevangenen kreeg de doodstraf opgelegd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief