Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amalia hoogtepunt 2003 voor Balkenende

30 dec 03

De moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric is voor premier Balkenende het dieptepunt in het Nederlandse nieuws van 2003. De geboorte van prinses Amalia daarentegen heeft hij als een hoogtepunt ervaren, evenals de arrestatie van de Iraakse leider Saddam Hoessein. Dat zei de premier in het televisieprogramma TweeVandaag.

De moord op Maja heeft Balkenende zeer aangegrepen, zo zei de minister-president vandaag. Maja werd op 18 november gewurgd en vervolgens werd haar lichaam in brand gestoken. Twee 18-jarige mannen hebben de moord bekend. "Dat gaat tegen alles in, dat iemand zo jong, zo aan haar einde komt."

Ook de ontvoering van Lusanne van der Gun in het Friese Oldeberkoop heeft Balkenende sterk getroffen, zei de premier. Die ontvoering liep goed af. Lusanne kwam twee dagen na haar ontvoering vrij in Venlo. Als internationaal dieptepunt van 2003 noemde Balkenende de onschuldige slachtoffers van terroristische zelfmoordaanslagen.

De premier zei te kunnen lachen om satirische programma's waarin hij zelf het mikpunt is. In november klaagde Balkenende nog over programma's die het koningshuis op de hak namen, omdat de leden van het koninkllijk huis zich niet kunnen verdedigen. Deze uitspraken leidden toen tot een storm van kritiek.

Hij gaf wel toe geraakt te worden door sommige vormen van kritiek. De lezers van het Algemeen Dagblad kozen Balkenende vandaag tot de slechtste politicus van het jaar.

Balkenende's goede voornemens voor 2004 zijn: meer tijd vrijmaken voor zijn gezin, een succes maken van het tweede kabinet en doorgaan op de ingeslagen weg, aldus de premier.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief