Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

950.000 Nederlanders gestopt met roken

2 jan 04

Ruim 950.000 rokers hebben op 31 december hun laatste sigaret gerookt. Dat heeft de de anti-rookstichting Stivoro bekendgemaakt. Daarmee is Nederland een nieuw record rijker: nog nooit eerder hebben zoveel Nederlanders zich voorgenomen om te stoppen met roken.

Dinsdag stond het aantal landgenoten dat aankondigde in het nieuwe jaar te stoppen al op 850.000. Op oudejaarsdag kreeg de anti-rookstichting Stivoro nog 100.000 meldingen binnen. Stivoro had rokers opgeroepen te stoppen in het kader van de campagne 'Nederland gaat door met stoppen', een vervolg op 'Nederland start met stoppen', de campagne die twee maanden geleden begon.

Vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de werkplek en in de treinen, op stations en vele andere plekken. Ook een accijnsverhoging op sigaretten van 55 cent moet het roken verder ontmoedigen.

Voor de nieuwe stoppers heeft de stichting een speciale website geopend, waar stoppers zich kunnen registreren. Daarop kunnen beginnende niet-rokers onder meer aangeven waar ze hun laatste peuk hebben opgestoken: op de middenstip, onder de douche of op de Eiffeltoren.

Een stoppoging is overigens pas geslaagd als de stopper langer dan een jaar niet heeft gerookt. Normaal gesproken houdt vijf tot tien procent van de stoppers dat vol. Tijdens de millenniumcampagne in 1999/2000 was dat percentage hoger: 12 van de 800.000 stoppers hield het vol de sigaret meer dan een jaar te mijden.

Ditmaal is er volgens Stivoro reden om te geloven dat meer mensen het vol zullen houden. De druk op de rokers neemt naar verwachting sterk toe doordat de nieuwe Tabakswet roken op de werkplek vanaf vandaag verbiedt. Ondanks de goede voornemens blijft het aantal rokers overigens al jaren stabiel. In 1995 telde Nederland 4,5 miljoen rokers, in 2002 4,4 miljoen.

(Bron: Stivoro/NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief