Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank beveelt vrijlating marinier Irak

6 jan 04

De rechtbank in Arnhem heeft de vrijlating bevolen van de marinier die ervan wordt verdacht een Iraakse man te hebben neergeschoten. De man blijft wel verdacht. Volgens de rechter-commissaris is er onvoldoende bewijs voor de stelling dat de militair de Irakees bewust en met opzet heeft gedood.

De voorgeleiding van de 43-jarige sergeant-majoor, die vanuit Irak naar Soesterberg was overgebracht, vond achter gesloten deuren plaats. De man wordt verdacht van moord, dood door schuld of doodslag. Het OM had om verlenging van de hechtenis van de marinier gevraagd. Na afloop van de voorgeleiding liet de advocaat van de verdachte, Knoops, weten dat de officier van justitie zich "duidelijk genuanceerder had uitgelaten dan in de afgelopen dagen".

De verdachte schoot op 27 december toen een groep Irakezen een container wilden plunderen in as-Samawah in Zuid-Iraak. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Het lichaam van de omgekomen Irakees is niet onderzocht, omdat het volgens islamitisch gebruik meteen is begraven.

Het staat daarom ook niet onomstotelijk vast dat de fatale kogel uit een Nederlands wapen afkomstig is. Advocaat Knoops liet vandaag weten dat er inmiddels ontlastende getuigenverklaringen zijn binnengekomen van zowel collega-mariniers als Irakezen. Volgens de verklaringen van de Irakezen is er niet gericht geschoten. Het zou zijn gegaan om twee waarschuwingsschoten waarvan er mogelijk één is afgeketst.

Naar aanleiding van het incident laaide in Den Haag de discussie op over de regels voor het toepassen van geweld in Irak. Minister Kamp van Defensie heeft de Tweede Kamer vandaag geschreven dat hij de geweldsinstructies voor militairen in Irak niet wijzigt. Volgens Kamp zijn de regels waaronder militairen geweld mogen gebruiken volstrekt helder. "De geweldsinstructie stelt de Nederlandse militairen onverkort in staat hun taken uit te oefenen", stelt de minister in de brief aan de Kamer.

Topman De Wijkerslooth van het Openbaar Ministerie zei gisteren in het tv-programma NOVA ook dat de Nederlanders in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna wel degelijk weten wanneer ze wel of niet mogen schieten. In een reactie op de vrijlating van de marinier zei De Wijkerslooth dat het onderzoek "onverminderd moet doorgaan". "Het blijft de vraag of de militair gericht had mogen schieten."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief