Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenten akkoord over uitzetten asielzoekers

9 jan 04

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is het in geheime onderhandelingen met de vier grote gemeenten eens geworden over de aanpak van uitgeprocedeerde asielzoekers. Er komt een landelijk vertrekcentrum voor asielzoekers die door gemeenten uit hun huis zijn gezet.

De gemeenten en het ministerie van Justitie hebben al jarenlang een conflict over de manier waarop uitgeprocedeerde asielzoekers moeten worden behandeld. Vaak wonen deze mensen al jaren in Nederland. Veel gemeenten weigerden tot nu toe om uitgeprocedeerde asielzoekers uit hun huis te zetten, omdat ze anders op straat belanden.

Minister Verdonk trekt nu de verantwoordelijkheid naar zich toe. Als de gemeenten de asielzoekers uit hun huis zetten dan belanden ze niet op straat, maar worden ze door de vreemdelingenpolitie naar het nieuw op te richten vertrekcentrum gebracht. Ze zullen daar worden voorbereid op hun vertrek uit Nederland.

Het vertrekcentrum zal vermoedelijk het karakter van een gevangenis krijgen. Onduidelijk is nog of er inderdaad één instelling komt, of dat er meerdere centra gecreëerd worden.

De minister van Vreemdelingenzaken zal in de loop van deze maand definitieve plannen voor het uitzetten presenteren. Verdonk moet het plan voor het uitzetcentrum nog wel bespreken in het kabinet.

De gemeenten zijn blij met de gevonden oplossing. Onlangs dwong de Tweede Kamer minister Verdonk nog om coulant te zijn richting de weigerachtige gemeenten.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief