Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil Amerikanen naar Mars sturen

10 jan 04

De Amerikaanse president George Bush wil Amerikanen naar de planeet Mars gaan sturen. Hij maakt volgende week meer gedetailleerde plannen bekend. Bush zou dan ook plannen onthullen voor een permanent bemande post op de maan. Dat hebben hoge Amerikaanse ambtenaren donderdagavond gezegd.

De missie naar Mars vindt waarschijnlijk niet eerder dan in 2014 plaats. De president zou met de plannen nieuw leven in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma willen blazen. Er zijn geen bemande Amerikaanse vluchten geweest sinds het ruimteveer Columbia vorig jaar verongelukte, waardoor de zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Cynici oordelen dat de plannen de Republikein ook moeten steunen in zijn campagne om te worden herkozen tot president.

De laatste keer dat er Amerikanen op de maan stonden, is meer dan dertig jaar geleden. Er is een groot verschil tussen de reis naar de maan of een expeditie naar Mars: de eerste duurt drie dagen, terwijl een enkele reis naar Mars zeker zes maanden duurt.

De Amerikaanse robot Spirit heeft voor de eerste keer de temperatuur op Mars gemeten. Op de grond is de warmste temperatuur 5 graden Celsius, de koudste min 15 graden. Overdag blijken de rotsen op de Rode Planeet kouder dan objecten die uit fijne deeltjes bestaan, meldde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vrijdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief