Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS onderzoeken wangedrag militairen Irak

17 jan 04

De Amerikaanse militaire autoriteiten in Irak onderzoeken berichten over mishandeling van gedetineerde Irakezen door militairen van de coalitietroepen. Dat meldt het centrale gezag van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn website.

Begin deze maand werden al drie Amerikaanse soldaten geschorst, omdat ze in mei 2003 Iraakse gedetineerden hadden geschopt en geslagen of anderen hadden aangespoord dat te doen. Deze militairen behoorden tot een eenheid die in het zuiden van Irak actief is. Collega's waren getuige van hun wangedrag en gaven hen aan.

Het is onduidelijk wat de aard is van de mogelijke mishandelingen die nu worden onderzocht. Ook maakt het centrale gezag "in het belang van het onderzoek" niet bekend hoeveel meldingen van mishandelingen er zijn.

Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, is in Washington voor overleg met president Bush. Hij verduidelijkte dat de VS niet bereid zijn om nog voor de machtsoverdracht in het land verkiezingen uit te schrijven.

Dat is de wens van de sjiitische leider ayatollah Sistani, die heeft gedreigd de samenwerking met de voorlopige Regeringsraad op te zeggen. Tienduizenden sjiieten gingen gisteren in Basra de straat op om die eis kracht bij te zetten.

De VS willen dat de de Verenigde Naties een team naar Irak sturen om sjiieten in Irak ervan te overtuigen dat directe verkiezingen voorlopig niet haalbaar zijn. Washington wil een overdracht van de macht via besloten kiescolleges, die een interimbestuur moeten opleveren. Bremer praat maandag met VN-voorman Kofi Annan over een VN-rol.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief