Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betogingen tegen Franse ban hoofddoek

17 jan 04

In verschillende Franse steden is gedemonstreerd tegen het aanstaande verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen. De protesten vonden plaats onder streng politietoezicht. Bij zwaarbewaakte Franse ambassades in het buitenland, zoals in Londen en Beiroet, werden solidariteitsbetogingen gehouden door moslims.

De Franse regering wil een wet aannemen die het op school dragen van hoofddoekjes en andere zichtbare uitingen van geloof, zoals keppeltjes en kruisen, verbiedt. Volgens president Chirac moeten kerk en staat in Frankrijk gescheiden blijven. Veel vrouwen die een hoofddoek dragen, vinden dat de nieuwe wet ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

Enkele tientallen betogers verzamelden zich voor de Franse ambassades in Groot-Brittanië en Jordanië. Vrouwen droegen spandoeken mee met leuzen als 'mijn hoofddoek is mijn vrijheid'. De organisatoren in Londen hoopten totaal 3000 betogers op de been te krijgen. Ook in de Indiase deelstaat Kashmir, in Libanon, Egypte en Turkije tonen enkele honderden moslims zich solidair met de Franse demonstranten.

Gisteren verdedigde een woordvoerder van de Franse regering het hoofddoekjes-verbod op scholen. Hij haalde fel uit naar pogingen om "radicaal verzet" tegen de maatregel te veroorzaken. Vorige maand demonstreerden al 3000 mensen in Parijs tegen het verbod.

De centrum-rechtse regering wil de wet snel door het parlement laten goedkeuren. Het verbod moet in september van kracht worden.

(Bron: nosnieuws.nl )

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief