Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspraakorgaan Turken tevreden met rapport-Blok

19 jan 04

Het Inspraakorgaan Turken (IOT) vindt dat de commissie-Blok een evenwichtig en herkenbaar beeld heeft gepresenteerd van het gevoerde integratiebeleid. Het IOT liet maandag in een reactie weten te hopen dat de toon zoals die door de commissie is gezet, wordt aangehouden in het debat met de Tweede Kamer.

Het inspraakorgaan vindt dat "de fracties van de politieke partijen elkaar niet moeten proberen te overtreffen in het aanwijzen van minderheidsgroepen als de schuldigen voor het vermeende mislukken van de integratie''.

Het IOT is blij met de aanbeveling dat er meer coördinatie en regie in het integratiebeleid moet komen en met de conclusie dat er te weinig aandacht is geweest voor de emancipatie van de allochtone vrouwen.

Het IOT meent dat veel kritiekpunten waar de commissie-Blok nu mee is gekomen, al eerder door het inspraakorgaan zelf zijn geconstateerd. Zo mist het IOT op het onderdeel onderwijs de rol van de ouders in het verhaal. Ook zijn de aanbevelingen op het gebied van arbeidsparticipatie te beperkt.

Het IOT meent dat de invloed van het land van herkomst minder groot is dan de commissie doet voorkomen. "Vanuit verschillende herkomstlanden is integratie, participatie en naturalisatie bewust aangemoedigd'', stelt het IOT. Ook de kritiek op de belangenorganisaties van allochtonen is volgens het inspraakorgaan te eenzijdig. Het zijn juist die organisaties die zijn begonnen met het organiseren van taallessen en huiswerkbegeleiding, stelt het IOT.

De standpunten van het IOT worden ook gedeeld door het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), Surinaams Inspraakorgaan (SIO) en Lize, overlegpartner Rijksoverheid Zuideuropese gemeenschappen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief