Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Soepeler rookbeleid in zorginstellingen

21 jan 04

Zorginstellingen mogen tot het eind van dit jaar soepeler omgaan met de Tabakswet. Dat heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid bepaald. Het roken in de instellingen wordt niet meer beboet en de al opgelegde boetes hoeven niet betaald te worden.

Volgens Hoogervorst hadden de boetes niet gegeven mogen worden. Vanaf 2005 moet het personeel wel rookvrij kunnen werken. Het Kamerlid Schippers (VVD) had de minister gevraagd de zorginstellingen tot juli van dit jaar de gelegenheid te geven een anti-rookbeleid te ontwikkelen, en de Tabakswet, die roken in openbare ruimtes verbiedt, niet stringent uit te voeren.

Volgens Schippers heeft de Tabakswet voor psychiatrische en zorginstellingen "ongewenste en belachelijke" gevolgen, door bijvoorbeeld van mensen te eisen alleen op de eigen kamer te roken, terwijl die er niet altijd is. Verschillende Kamerleden wezen er bovendien op hoe moeilijk het is oudere en psychiatrische patiënten nog van het roken af te krijgen.

De minister kwam meer dan tegemoet aan het verzoek van zijn partijgenote door een overgangsperiode van een jaar in acht te nemen voor de instellingen. Tegelijkertijd herinnerde Hoogervorst eraan dat de helft van de zorginstellingen de Tabakswet al zonder problemen naleeft.

De instellingen krijgen nu meer tijd om aparte rookruimtes in te richten, zodat de niet-rokers geen last meer van tabaksrook hebben. De minister wilde nog niet toezeggen of de instellingen zo nodig een financiële tegemoetkoming krijgen om rookruimtes te scheppen. Ook ging hij niet in op de vraag of hij bereid is de instellingen opnieuw uitstel te gunnen als ze eind dit jaar nog niet aan de regels voldoen.

De zorggroep Noord-Limburg had met een proefproces gedreigd tegen het rookbeleid, nadat een verpleeghuis in Venlo wegens een overtreding was beboet. Schippers zei daarvan dat de instellingen hun geld wel beter kunnen gebruiken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief