Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democratische kandidaten laten elkaar met rust

23 jan 04

Vijf dagen voor de cruciale voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire hebben de zeven Democratische kandidaten een vrij tam tv-debat gevoerd. In plaats van elkaar met kritiek te bestoken, richtten zij hun pijlen op president Bush. Zijn economische beleid werd gehekeld en er was felle kritiek op de na-oorlogse Irak-politiek.

Het was hun laatste treffen voordat de leden van de Democratische partij in de staat New Hampshire op 27 januari hun keuze kunnen uitspreken. Inzet van de strijd is de race om het Amerikaanse presidentschap. Uit de zeven kandidaten wordt er een gekozen die het op mag nemen tegen president Bush.

"Dit land wordt totaal de verkeerde kant opgestuurd door de president", zei senator John Kerry, die de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa won. "De economie is nog nooit zo onrechtvaardig geweest voor de gewone Amerikaan."

Volgens Kerry zijn de troepen in Irak teveel uitgesmeerd en zouden andere landen meer militairen moeten leveren voor de stabilisatiemacht. Kerry gaat in de peilingen voor de voorverkiezing in New Hampshire aan kop. Dertig procent van de Democraten zal vermoedelijk op hem stemmen.

De kandidaten probeerden vooral zichzelf te profileren als de beste rivaal van George Bush. Zij beriepen zich daarbij vaak op prestaties uit het verleden. Zo benadrukte gouverneur Howard Dean dat hij in de staat Vermont zeer succesvol was in het bewaken van het begrotingsevenwicht en voor bejaarden en gehandicapten kortingen heeft weten te bedingen op medicijnen.

Oud-NAVO generaal Wesley Clark verdedigde zijn Democratische principes, toen hem werd gevraagd of hij niet eigenlijk Republkein was. "Ik heb naar beide partijen gekeken. Ik ben voor positieve discriminatie, voor emancipatie, voor een schoon milieu. Ik zou of een hele ongelukkige Republikein zijn, of een gelukkige Democraat en heb voor het laatste gekozen."

De enige die wel met modder gooide richting zijn medekandidaten was Howard Dean. Hij haalde uit naar de kandidaten Kerry, Lieberman en Edwards. Dean zei dat deze kandidaten het bloed van de 500 dode soldaten in Irak aan hun handen hadden. "Die soldaten zijn naar Irak gestuurd met de goedkeuring van Kerry, Edwards en Lieberman." De drie senatoren stemden voor een besluit van het Amerikaanse Congres, waardoor Bush militairen naar Irak kon sturen.

Howard Dean, tot de voorverkiezingen in Iowa de gedoodverfde winnaar, moet zijn imago op zien te poetsen. Nadat bekend was geworden dat hij in Iowa de derde plek had behaald, gaf hij een iets te luidruchtige speech. De media hebben hem vervolgens afgeschilderd als een schreeuwlelijk.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief