Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer hoont slappe slagzin Europa

23 jan 04

Het ministerie van Buitenlandse Zaken lanceert onder de slagzin 'Europa. Best belangrijk' een voorlichtingscampagne om de burgers meer bewust te maken van het belang van de Europese Unie. De slagzin heeft de hoon van de Tweede Kamer gewekt.

De PvdA'er Timmermans sneerde dat het beter is geen slagzin te hebben dan zo'n slagzin. Zijn VVD-collega Van Baalen sprak van "een kopje slappe thee". Het CDA-Kamerlid Van Dijk had zich een andere slagzin kunnen voorstellen: "Waarom niet 'Europa doet er toe'?"

Staatssecretaris Nicolaï zei in de Tweede Kamer dat het kabinet in de campagne een eerlijk beeld wil geven van de voor- en nadelen van de EU. "De campagne moet confronterend zijn en geen gemakkelijk positivo-verhaal." In een open discussie moet iedereen ervan overtuigd worden dat men profiteert van de Europese samenwerking, vindt hij.

De PvdA vindt dat het kabinet meer moet doen om de sponsoring van de grond te krijgen. Het kabinet had bedrijven om een bijdrage in natura gevraagd, zoals het beschikbaarstellen van auto's of vergaderruimtes. De respons daarop is gering. De VVD liet weten dat deze sponsoring niet nodig moet zijn. De overheid zou zelf moeten betalen.

De meerjarige campagne moet aansluiten bij de doelstelling van het ministerie om de Nederlanders te stimuleren te stemmen bij de Europese verkiezingen die in juni worden gehouden. Nederland is in de tweede helft van het jaar ook voorzitter van de Europese Unie. Dat voorzitterschap wordt elk halfjaar door een andere lidstaat bekleed.

Dit jaar is met de campagne een bedrag van twee miljoen euro gemoeid. De volgende jaren gaat het telkens om 1,2 miljoen euro. De opdracht voor de uitvoering is via een openbare aanbesteding verstrekt aan bureau het Elias Communicatie uit Den Haag, dat samenwerkt met enkele andere bureaus.

Voor het voorzitterschap is ook een logo bedacht, dat de komende jaren eveneens het beeldmerk voor informatie over Europa moet zijn. Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken bleek bij de presentatie van het logo blij met het resultaat.

Hij zei dat 2004 een belangrijk Europees jaar wordt. Naast de verkiezingen en het Nederlandse voorzitterschap wordt de Unie in mei uitgebreid met tien nieuwe lidstaten. Het kan wel eens de laatste keer zijn dat Nederland voorzitter is, want het rouleersysteem van nu wordt waarschijnlijk vervangen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief