Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zelfmoordaanslag in bus Jeruzalem

29 jan 04

In Jeruzalem is vanmorgen een zelfmoordaanslag gepleegd in een volle bus. Daarbij zijn zeker tien mensen omgekomen en raakten er meer dan 45 gewond.

De bom explodeerde in bus nummer 19 vlakbij de ambtswoning van premier Sharon in de wijk Rehavia. De premier was op dat moment niet thuis, hij verblijft op in zijn landgoed in het zuiden van Israël. De ambtswoning raakte niet beschadigd.

De zelfmoordenaar zat achterin de volle bus, die door de explosie in een smeulend wrak is veranderd. Volgens ooggetuigen laggen er overal lichaamsdelen en glas. Een aantal mensen kon de bus na de explosie nog op eigen kracht verlaten.

De bus reed in de drukke ochtendspits vrij langzaam door de chique wijk. Daardoor zijn mogelijk ook andere voertuigen getroffen door de explosie en zijn ook passanten gewond geraakt of omgekomen.

De laatste zelfmoordaanslag was op eerste kerstdag. Toen kwamen vier mensen om toen een Palestijn zich opblies bij een bushalte in Tel Aviv. De aanslag komt nog geen 24 uur nadat zeker acht Palestijnen zijn omgekomen bij een schotenwisseling met het Israelische leger in de Gazastrook.

De aanslag is nog niet opgeeist. De Palestijnse Autoriteit heeft het geweld veroordeeld. "Deze vicieuze cirkel van geweld kan alleen doorbroken worden als het vredesproces opnieuw wordt opgestart", zei de Palestijnse onderhandelaar Erekat.

De Amerikaanse gezant John Wolf is op dit moment in Israël om met beide partijen te praten over de Routekaart. Het vredesplan dat is opgesteld door de Verenigde Staten, Europa, de Verenigde Naties en Rusland. De uitvoering van dit plan loopt door het geweld van beide zijden vast.

Een woordvoerder van premier Sharon heeft gezegd dat deze aanslag illustreert waarom de regering een 'veiligheidsmuur' bouwt door Palestijns gebied. Een andere bron bij de regering zei dat de geplande gevangenenruil tussen de Libanese terreurbeweging Hezbollah en Israël doorgaat.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief