Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Howard Dean vervangt campagnemanager

29 jan 04

De Democratische presidentskandidaat Howard Dean heeft zijn campagnemanager Joe Trippi ter zijde geschoven. De voormalige gouverneur van Vermont zei dat hij Trippi niet heeft gevraagd te vertrekken. Hij kon op de loonlijst blijven. Maar Trippi hield de eer aan zichzelf.

Het vertrek van Trippi volgt op de twee nederlagen die Dean leed in de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Onder leiding van de voormalige internetgoeroe Trippi groeide Dean vorig jaar uit tot koploper. Dat gebeurde vooral dankzij de grote sommen geld die werden binnengehaald via het internet. Maar dat leverde niet gewenste favorieterol op.

Trippi voerde in de jaren zeventig, tachtig en negentig campagne voor de onsuccesvolle kandidaten Edward Kennedy, Walter Mondale, Gary Hart en Richard Gephardt. Die laatste deed in 1988 ook al een gooi naar het Witte Huis. Dit jaar probeerde hij dat weer maar hij gaf vorige week op na de 'caucus' in Iowa.

De nieuwe campagnechef van Dean is nu Roy Neel. Hij is een voormalige medewerker van Al Gore, die zelf in 2000 een gooi deed naar het Witte Huis en die zijn steun voor Dean heeft uitgesproken. De voormalige vice-president voert eveneens campagne voor Dean.

Daags na de tweede plaats in New Hampshire vertrok Dean niet, zoals de andere kandidaten naar het zuiden, waar volgende week voorverkiezingen worden gehouden. In plaats daarvan reisde hij naar zijn campagnehoofdkwartier in Vermont. Daar bleek dat een deel van zijn staf, onder wie hoogstwaarschijnlijk Trippi, wil dat Dean zijn strategie voor de komende weken wijzigt.

Op 3 februari houden zeven staten voorverkiezingen, waarbij in totaal 269 afgevaardigden zijn te verdienen. Deans medewerkers willen dat hij zich richt op een aantal staten waar hij kans maakt op zijn eerste overwinning. Ze achten het noodzakelijk dat de voormalige koploper aantoont dat hij kan winnen.

Maar Dean zelf wil daar vooralsnog niets van weten. "We gaan het overal proberen", zei hij. "We hebben een sterke organisatie om overal te winnen en overal zo veel mogelijk afgevaardigden proberen te krijgen als we kunnen." Dean bevestigde dat hij en een deel van zijn medewerkers het oneens zijn. "Er bestaan veel ideeën over de campagne."

Tot aan de 'caucus' in Iowa lag Dean ruim aan kop in die staat en in New Hampshire. Zijn strategie was erop gericht in beide staten grote overwinning te behalen. Vervolgens zou een sterk optreden begin februari zijn concurrenten de knock-out moeten geven. Daarmee had dan de nominatie al bijna zeker moeten zijn.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief